Rolada bezowa z kremem kawowym

Ocena:

3.38 (13)

  • 60 min.
  • dla 7 osób
  • łatwy

Rolada bezowa z kremem kawowym to niezawodne połączenie smaków, które tworzy efektowny deser na specjalne okazje. Ciasto jest kruche z wierzchu i miękkie, piankowe wewnątrz. Świątecznej finezji dodaje mu posypka z orzechów włoskich. Choć przygotowanie bezy może onieśmielać, w rzeczywistości jest bardzo proste, a cały deser będzie gotowy w godzinę. Sprawdźcie, jak powstaje perfekcyjna rolada bezowa z kremem kawowym.

Składniki:

  • białka  5 szt.

  • cukier  250 g

  • sól  1 g

  • mąka ziemniaczana  5 g

  • ocet  5 ml

  • orzechy włoskie  25 g

  • woda  30 ml

  • kawa rozpuszczalna  30 g

  • śmietana 36%  300 ml

  • cukier puder  45 g

  • mascarpone  250 g

Rolada bezowa z kremem kawowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Białka: wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby ogrzać je do temperatury pokojowej, a następnie ubijamy na pianę ze szczyptą soli (żółtka możemy odłożyć na później i zrobić z nich krem angielski lub budyń). Stopniowo wsypujemy drobny cukier. Miksujemy masę, aż stanie się gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy ocet (możemy go zamienić na sok z cytryny lub limonki) i skrobię ziemniaczaną (lub proszek budyniowy). Oba składniki mają za zadanie ustabilizować pianę z białek, więc nie należy ich pomijać. 

    Rolada bezowa z kremem kawowym – ubijanie białek
  • Krok 2:

    Blat bezowy: wykładamy blachę z wyposażenia piekarnika pergaminem. Arkusz możemy dodatkowo wysmarować olejem za pomocą ręcznika papierowego, żeby mieć pewność, że blat bezowy się do niego nie przyklei. Wykładamy pianę z białek. Staramy się ją równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni blachy za pomocą szpatułki.  

    Rolada bezowa z kremem kawowym – przygotowanie blatu do pieczenia
  • Krok 3:

    Pieczenie: posypujemy bezę pokruszonymi orzechami włoskimi. Wsuwamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy bezę jeszcze przez 25 minut. Pamiętajmy, że nie powinna się zbytnio zarumienić, inaczej będzie zbyt krucha, żeby ją zwinąć w roladę. Studzimy ją przez około 5 minut. 

    Rolada bezowa z kremem kawowym – pieczenie bezy
  • Krok 4:

    Krem kawowy: w czasie pieczenia blatu z białek zalewamy kawę rozpuszczalną gorącą wodą. Dokładnie mieszamy, żeby uzyskać esencję. Ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę 36% z cukrem pudrem. Kiedy stanie się gęsta, dodajemy do niej partiami serek mascarpone. Miksujemy na jednolity krem. Uważamy, żeby nie robić tego zbyt długo, inaczej składniki mogą się zwarzyć. Pod koniec dodajemy do kremu przestudzoną kawę. Mieszamy.   

    Rolada bezowa z kremem kawowym – ubijanie kremu
  • Krok 5:

    Zwijanie rolady: przykrywamy gotowy blat bezowy arkuszem pergaminu, po czym ostrożnie przekręcamy, tak żeby strona z posypką orzechową znalazła się na spodzie. Ostrożnie zdejmujemy papier, na którym piekła się beza. Równomiernie rozprowadzamy na niej krem kawowy. Zwijamy roladę od dłuższego boku, trzymając za pergamin. 

    Rolada bezowa z kremem kawowym – zwijanie
  • Krok 6:

    Podanie: wkładamy deser do lodówki na minimum godzinę (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania). Rolada bezowa z kremem kawowym będzie się pięknie prezentować na stole, jeśli oprószymy ją kakao lub udekorujemy polewą czekoladową. Kiedy jest już dobrze schłodzona (krem jest stabilny), ostrożnie kroimy ją w plastry i serwujemy na talerzykach deserowych.   

    Rolada bezowa z kremem kawowym – podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne