Rogale świętomarcińskie

Ocena:

5 (1)

  • 3 godz. 30 min.
  • więcej niż 10 osób
  • średni

Rogale świętomarcińskie to smakołyk z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z masy makowej. Wypieka się je w Wielkopolsce na 11 listopada (Dzień Świętego Marcina). Są niezwykłe, ponieważ w ich wnętrzu kryje się rzadko używany biały mak – jest delikatniejszy w smaku i słodszy niż jego niebieska odmiana. Farsz zawiera też bakalie, na czele z migdałami (lub marcepanem). Zapraszamy na przepis na rogale marcińskie krok po kroku.  

Składniki:

  • biały mak  500 g

  • masło  505 g

  • cukier  520 g

  • migdały  85 g

  • rodzynki  85 g

  • skórka pomarańczowa  40 g

  • biszkopty  300 g

  • jajka  6 szt.

  • ekstrakt migdałowy  3 ml

  • drożdże  20 g

  • żółtko  1 szt.

  • mąka pszenna  1 kg

  • mleko  400 ml

  • sól  3 g

  • cukier puder  200 g

  • woda  65 ml

  • płatki migdałowe  100 g

Rogale świętomarcińskie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: składniki na ciasto wyjmujemy wcześniej z lodówki (oprócz 300 g masła, które trzymamy w zamrażarce). Rozdrabniamy biszkopty (lub ciasto biszkoptowe) na okruszki. Biały mak umieszczamy na gęstym sitku (można je wyłożyć gazą) i przepłukujemy, po czym przekładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy go przez pół godziny pod przykryciem, na małym ogniu, a następnie dokładnie odsączamy. Mielimy go za pomocą blendera. Można też przepuścić go trzykrotnie przez maszynkę do mięsa z nakładką o małych oczkach. 

    Rogale świętomarcińskie – przygotowanie składników
  • Krok 2:

    Masa makowa: rozpuszczamy na głębokiej patelni 85 g masła. Wsypujemy 400 g cukru. Mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy siekane blanszowane migdały i ekstrakt migdałowy. W zamian możemy wykorzystać masę marcepanową (około 150 g) lub inne orzechy, na przykład włoskie. Dorzucamy też rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i zmielony mak. Smażymy nadzienie przez około 10 minut i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy pokruszone biszkopty i 4 średnie jajka (250 g).   

    Rogale świętomarcińskie – masa makowa
  • Krok 3:

    Ciasto na rogale marcińskie: rozrabiamy świeże drożdże w miseczce z 25 g cukru, 30 g mąki pszennej i 100 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Przykrywamy rozczyn i odstawiamy go w ciepłe miejsce na 20 minut. 2 jajka i żółtko (białko możemy wykorzystać później do posmarowania rogali przed pieczeniem) ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę. W dużej misce łączymy mąkę, sól, rozczyn, 300 ml ciepłego mleka, masę jajeczną oraz 120 g roztopionego i przestudzonego masła. Wyrabiamy składniki za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Powinniśmy otrzymać jednolitą, gładką kulę. Wkładamy ją do większej miski i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. 

    Rogale świętomarcińskie – ciasto
  • Krok 4:

    Laminowanie: ścieramy zamrożone masło na dużych oczkach tarki. Umieszczamy ciasto drożdżowe na stolnicy podsypanej mąką. Wyrabiamy je przez chwilę, żeby usunąć pęcherzyki powietrza, a potem rozwałkowujemy na prostokąt. Na 2/3 jego powierzchni układamy starte masło (opcjonalnie można wykorzystać specjalistyczną margarynę do ciasta laminowanego, która jest plastyczna i nie rozpuszcza się pod wpływem ciepła rąk). Składamy prostokąt na trzy razy (jak list) i go rozwałkowujemy, a następnie chłodzimy (w lodówce przez 30 minut lub w zamrażarce przez kwadrans). Powtarzamy tę czynność dwa razy. Dzięki niej upieczony rogal świętomarciński będzie rozdzielał się na kruche, maślane listki. 

    Rogale świętomarcińskie – laminowanie ciasta
  • Krok 5:

    Formowanie i pieczenie rogali: rozwałkowujemy ciasto na prostokątny placek o grubości 5 mm. Wycinamy z niego wąskie trójkąty (wyjdzie ich w sumie około 25). Umieszczamy na nich nadzienie makowe, najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego. U podstawy robimy zakładkę i nacinamy ją na środku, po czym lekko rozchylamy. Zwijamy rogala, tak żeby wierzchołek trójkąta znalazł się w rozcięciu. Na koniec sklejamy krawędzie i wyginamy rulon w kształt półksiężyca. Układamy rogale świętomarcińskie na blaszce wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Następnie pieczemy je w 180°C (tryb góra-dół) przez 20 minut lub do zarumienienia.        

    Rogale świętomarcińskie – formowanie
  • Krok 6:

    Dekoracja: mieszamy cukier puder z gorącą wodą (lub mlekiem). Powstałym w ten sposób lukrem polewamy każdy rogal marciński (kiedy jest jeszcze ciepły). Wierzch ozdabiamy płatkami migdałowymi lub dowolnymi posiekanymi orzechami. Pamiętajmy, żeby zrobić to, zanim lukier zastygnie, inaczej posypka nie będzie się trzymać rogali. 

    Rogale świętomarcińskie – podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-7% na 700 marek kosmetyków i perfum
-7% na 700 marek kosmetyków i perfum
7% rabatu na 700 największych... więcej»
Kod rabatowy:7EZEBRA
Zobacz
+
-7% na 700 marek kosmetyków i perfum
Online

7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:7EZEBRA
Zobacz
Rabat do -20%
Rabat do -20%
-10% na zakupy za min. 99 zł l... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
+
Rabat do -20%
Online

-10% na zakupy za min. 99 zł lub -20% na zakupy za min. 199 zł. Rabaty nie łączą się z innymi promocjami oraz nie dotyczą produktów Hebe Partner. Oferta i szczegóły w aplikacji Hebe i na hebe.pl. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
25% rabatu przy zakupie za min. 279 PLN*
25% rabatu przy zakupie za min. 279 PLN*
Rabat do wykorzystania w sklep... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO2024
Zobacz
+
25% rabatu przy zakupie za min. 279 PLN*
Online
Stacjonarnie

Rabat do wykorzystania w sklepie stacjonarnym Origins w Galerii Krakowskiej oraz na origins.eu. *Rabat nie obejmuje mini produktów i produktów już przecenionych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO2024
Zobacz
Do -70% na wybraną ofertę
Do -70% na wybraną ofertę
Rabat do 70% na wybraną ofertę... więcej»
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
+
Do -70% na wybraną ofertę
Online

Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
-20% na biżuterię i zegarki
-20% na biżuterię i zegarki
Rabat 20% na biżuterię i zegar... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na biżuterię i zegarki
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na biżuterię i zegarki marki Elixa dostępne w salonach i na apart.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne