Rogaliki ze szpinakiem

Ocena:

4.47 (146)

  • 1 godz. 15 min.
Odkryj szpinak na nowo.

Składniki:

  • 30 dag ziemniaków
  • 35 dag mąki
  • 15 dag + 2 łyzki masła
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 łyzka ziaren sezamu
  • 15 dag mrozonego szpinaku w liściach
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 dag sera typu feta
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Rogaliki ze szpinakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.Obrać ziemniaki i ugotować w lekko osolonej wodzie.Przestudzone przecisnąć przez praskę .Ziemniaki połączyć masłem (15 dag) i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Jeśli trzeba,ciasto posolić.
  • 2.Szpinak rozmrozić,odcisnąć.Na rozgrzanym pozostałym maśle zeszklić posiekaną cebulę i czosnek,dodać szpinak,przyprawić solą,pieprzem i gałką muszkatołową,chwilę przesmażyć.Szpinak lekko przestudzić,wkruszyć ser.
  • 3.Ciasto ziemniaczane rozwałkować ( niezbyt cienko) i wycinać z niego trójkąty.Na każdy nakładać porcję farszu,posmarować brzegi trójkatów rozmąconym z 2 łyżkami wody żółtkiem,zawijać rogaliki.
  • 4.Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem,posmarować wierzch rogalików żółtkiem i posypać sezamem.Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku około 25 minut.Podawać na ciepło lub zimno.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne