Risotto zapiekane

Ocena:

4.46 (194)

  • 55 min.
  • dla 4 osób

Przepis na risotto zapiekane

Składniki:

  • szklanka ryżu
  • sól
  • 2 duże pory (tylko białe cześci) lub 2 peczki dymki
  • suszony rozmaryn
  • łyżka oleju
  • 2–3 szklanki sosu bolonskiego
  • 1,5 szklanki startej mozzarelli
  • pieprz

Risotto zapiekane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepis na risotto zapiekane
  • Ryz gotujemy w osolonej wodzie. Pory lub dymki cienko szatkujemy. Ok. łyżeczki rozmarynu podsmażamy  na gorącym oleju
  • dorzucamy pory lub dymki i smażymy
  • mieszając
  • aż zmiękną.
  • Dokładamy sos boloński
  • ryz
  • przyprawiamy sola i pieprzem. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego
  • posypujemy mozzarella. Zapiekamy 20 min w temp. 180°C.
  • Risotto gotowe.
  • Smacznego!
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Zobacz też: Risotto z groszkiem, szparagami, bobem, rukolą i kurczakiem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne