Risotto z kurkami

Ocena:

4.47 (186)

  • 35 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Risotto z kurkami bazuje na kilku prostych składnikach – to prawdziwe danie we włoskim stylu posypane serem pecorino. Zachwyca smakiem i aromatem, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom grzybów. Najlepiej przygotować je w sezonie, czyli od czerwca do listopada. Podajemy sprawdzony przepis na risotto z grzybami leśnymi.

Składniki:

  • ryż do risotto  250 g

  • kurki  250 g

  • cebula  1 szt.

  • bulion warzywny  1 l

  • ser pecorino romano  50 g

  • oliwa z oliwek  60 ml

  • tymianek  5 łyżeczka

  • sól  5 łyżeczka

  • pieprz  5 łyżeczka

  • masło  15 g

Risotto z kurkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kurki: oczyszczamy je i myjemy dokładnie, tak żeby wypłukać z nich cały piasek. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki (jeśli mamy małe, możemy dodać je w całości).

  • Krok 2:

    Pozostałe składniki: cebulę obieramy i kroimy w równą kostkę. Świeży tymianek siekamy. Ser ścieramy na drobnych oczkach.

  • Krok 3:

    Podsmażanie: w dużym rondlu lub na patelni rozgrzewamy oliwę (ok. 30 ml), wrzucamy cebulę i smażymy ją chwilę, aż się zeszkli. Dodajemy do niej kurki. Całość smażymy na małym ogniu 10–15 minut, często mieszając.

  • Krok 4:

    Ryż: na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wsypujemy ryż, przesmażamy go aż stanie się szklisty, ok. 2 minuty. Następnie podlewamy go mniej więcej połową bulionu, gotujemy na małym ogniu aż się wchłonie. Często mieszamy. Potem dolewamy niewielkimi porcjami resztę, np. chochelką, każdą kolejną dopiero po wchłonięciu płynu przez ryż.

  • Krok 5:

    Gotowanie: ryż doprawiamy solą i pieprzem, dosypujemy tymianek. Całość mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu mniej więcej 15 minut, aż ryż wchłonie większość płynu. Od tego momentu odmierzamy kolejne około 10 minut, w tym czasie mieszamy i podsypujemy serem. Gotowy ryż zdejmujemy z ognia, dokładamy kurki i zostawiamy pod przykryciem 10 minut, żeby risotto nabrało pełniejszego smaku.

  • Krok 6:

    Podanie: ryż z kurkami możemy dodatkowo posypać startym serem.

Porady

  • Jak najprościej oczyścić kurki na risotto? Wystarczy wsypać grzyby do miski, zasypać solą i zalać wodą. Przemieszać je kilka razy delikatnie drewnianą łyżką. Następnie zebrać kurki pływające na powierzchni i wylać wodę z piaskiem. Czynność powtarzamy w razie konieczności.
  • Risotto z kurkami dużo smaku wyciąga z aromatycznego bulionu warzywnego – polecamy sprawdzony przepis. Odpowiedni będzie również delikatny bulion z kurczaka. Smak wywaru możemy dodatkowo podkręcić, podlewając ryż białym wytrawnym winem (125 ml).
  • Ser pecorino można zastąpić parmezanem, efekt będzie podobny, a tymianek rozmarynem.
  • Do przygotowania risotto z kurkami przydadzą się odpowiednie akcesoria – rondel z nieprzywierającą powłoką, a także drewniana łyżka.
  • Ryż pęcznieje w czasie namaczania i gotowania, dlatego warto wybrać większy garnek ze sporym zapasem.
  • Jeśli nie mamy pod ręką akurat kurek to warto sprawdzić przepis na risotto z borowikami lub popularne risotto z pieczarkami, sprawdzą się też mieszanki, np. z koźlarzy, podgrzybków i maślaków.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Risotto z kurkami – inne wersje

Risotto z kurkami to danie inspirowane kuchnią włoską. Włosi słyną nie tylko z pysznych past i miękkich, wyrośniętych pizz, ale również z fantastycznego risotto. Nasz przepis to podstawowa wersja tej potrawy, zdecydowanie we włoskim stylu, bo z niewielkiej ilości składników i z dobrej jakości serem. Jeśli jednak chcemy poeksperymentować, to nic nie stoi na przeszkodzie.

  • Najłatwiej zmienić przepis, robiąc risotto z kurkami i kurczakiem. Będzie to wersja z pewnością bardziej sycąca, a jej przyrządzenie zajmie nam nieco więcej czasu. Sprawdzi się tu zarówno filet z kurczaka, jak i inna część, np. upieczone udko, dodane pod koniec gotowania risotto. Z kolei filet pokrojony w kostkę możemy obsmażyć wcześniej na patelni i dołożyć do gotującego się ryżu i kurek. Sprawdzi się też wcześniej upieczone mięso.
  • Kurki dobrze komponują się również z pomidorkami koktajlowymi. Zastanawiacie się, jak zrobić risotto z sosem pomidorowym? Wystarczy przekroić je na pół, jeśli są naprawdę małe, mogą być w całości. Dorzucamy je pod koniec gotowania risotto – tak, żeby się tylko podgrzały. Można też używać większych pomidorów, np. bawole serce, kroimy je w kostkę i podsmażamy je chwilę z cebulą.
  • Inna opcja to dodatek startej marchewki lub też kawałka pietruszki i selera. Warzywa korzeniowe podsmażamy razem z cebulą.
  • Przepis na risotto z kurkami może być uzupełniony o inne kolorowe warzywa, np. czerwoną paprykę lub zielony groszek.
  • Ciekawą i lekką opcją jest też risotto z kurkami i cukinią, do tego szybką, bo młodej nie trzeba nawet obierać.

Jaki wybrać ryż do risotto?

Do risotto z kurkami najlepiej nadaje się ryż krótkoziarnisty, o owalnych i krótkich ziarnach: arborio lub carnaroli. To właśnie dzięki niemu danie ma swoją charakterystyczną konsystencję. Jeśli nie mamy możliwości zakupienia ryżu do risotto warto sięgnąć po poradnik Ryż jaśminowy, basmati czy ryż parboiled. Pozwoli nam to wybrać odmianę najbardziej nam odpowiadającą.

Dlaczego kurki?

Kurki charakteryzują się łagodnym smakiem oraz intensywnie żółtym kolorem. Idealnie uzupełniają każde danie. Ponadto wyglądają na tyle charakterystycznie, że mogą je bezpiecznie zbierać nawet początkujący grzybiarze. Ryzyko pomyłki jest naprawdę małe, ponieważ nie ma grzybów podobnie wyglądających. W polskich lasach znajdziemy bardzo dużo kurek, łatwiej się też ich szuka, ze względu na kolor. Możemy je też bez problemu kupić w sklepach, nawet w hipermarketach, a także w warzywniakach. Kurki dobrze też znoszą mrożenie, możemy bez problemu zrobić sobie zapasy na zimę i cieszyć się grzybowym risotto przez cały rok.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne