Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.52 (170)
Risotto z porzeczkami zachwyca od pierwszego kęsa i na długo pozostaje w pamięci. Choć receptura ta jest znacznie mniej popularna od wersji z owocami morza czy szparagami, to zdecydowanie warto ją zapisać w swoim zeszycie z przepisami. Chrupiąca sałata radicchio, kwaśna czarna porzeczka i delikatna nuta prosecco łączą się w idealnie zbalansowaną mieszankę smaków i aromatów. Zobaczcie, jak zrobić risotto z owocami, które oczaruje każdego!
ryż do risotto 300 g
por 1 szt.
wino musujące 200 ml
bulion drobiowy 1.5 l
radicchio 2 szt.
masło 1 łyżka stołowa
mascarpone 2 łyżki stołowe
orzechy włoskie 2 łyżki stołowe
kozi ser 150 g
czarna porzeczka 70 g
oliwa extra vergine 1 łyżka stołowa
Gotowanie risotto: W dużym garnku lub patelni z grubym dnem rozpuszczamy masło, wlewamy oliwę, i wrzucamy posiekaną białą część pora. Podsmażamy przez maksymalnie 4 minuty, a następnie wsypujemy ryż, dokładnie mieszamy i podsmażamy razem 2 minuty. Podkręcamy płomień na średni, wlewamy prosecco. Czekamy, aż ryż całkowicie je wchłonie, po czym cierpliwie, chochelka po chochelce, dolewamy ciepły bulion – kolejną porcję dopiero wtedy, gdy poprzednia całkiem się wchłonie.
fot. iStock
Risotto z porzeczkami: Po trzeciej dolewce bulionu do ryżu dorzucamy pokrojoną w paski sałatę radicchio, a razem z ostatnią łyżką – porzeczki, orzechy i sól do smaku. Mieszamy, po 2 minutach zdejmujemy z ognia. Dorzucamy mascarpone i pokruszony ser kozi, szybko mieszamy i nakładamy risotto z porzeczkami na talerze.
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
Porady
- Risotto z porzeczkami to lekki posiłek na lato, dlatego idealnie sprawdzi się na przyjęcia pod chmurką. Ważne, aby podawać je od razu po przyrządzeniu, gdyż odgrzewanie pozbawi go kremowej konsystencji, a także znacznej ilości smaku i aromatu.
- Risotto z czarną porzeczką i prosecco to świetny pomysł na elegancki poczęstunek na wszystkie wielkie okazje.
- W oryginalnym włoskim przepisie nie używa się czarnej porzeczki, tylko doskonałego, kremowego octu balsamicznego, a zamiast sera koziego – Parmigiano Reggiano.
- Czarna porzeczka wyjątkowo nadaje się do śmietanowo-serowych sosów. Wystarczy rozpuścić w delikatnym płynnym beszamelu solidną porcję sera pleśniowego typu roquefort, gorgonzola, i zapiec w nim ugotowane niewielkie buraki lub młode pory posypane świeżymi porzeczkami.
- Porzeczki to wspaniały dodatek nie tylko do risotto. Podduszone w syropie cukrowym i przetarte przez sito, będą świetną bazą do owocowego winegretu do sałatek.
Przepis na risotto ma wśród kucharzy amatorów opinię trudnego, jednak przy podążaniu za konkretnymi wskazówkami okazuje się nieskomplikowany i udaje się każdemu. Wystarczy trzymać się kilku zasad, aby już za pierwszym podejściem wyczarować idealnie kremowe risotto. Po pierwsze należy wybrać odpowiedni ryż. Ten do risotto ma krótkie ziarna i po ugotowaniu staje się lepki i kremowy. Włosi zwykle używają ryżu arborio. Jeśli jednak nie znajdziecie tego typu, to sprawdzą się również typ carnaroli lub maratelli. Ważne, aby miał on jak największą zawartość skrobi, bo to właśnie ona, pod wpływem długiego gotowania na wolnym ogniu, sprawia, że danie staje się kleiste i aksamitne.
Kolejny niezwykle ważny punkt przepisu to trzymanie się proporcji. Na jedną szklankę ryżu należy dodać 4 szklanki płynu. Można użyć wody, ale najlepiej sprawdzi się bulion. Może być to wywar z drobiu, wołowiny, albo z warzyw. Część z całej ilości płynu powinno stanowić wino. To, ile wina dodacie zależy już od waszych preferencji. Nie należy obawiać się alkoholu, gdyż ten wyparuje podczas gotowania, a z wina zostanie sam smak i aromat.
Ostatni ważny czynnik to długie gotowanie i ciągłe mieszanie. Płyn należy dodawać na patelnię małymi porcjami i dopiero kiedy jedna dawka się wchłonie, dodawać kolejną, ciągle mieszając. W tym przepisie nie ma miejsca na pośpiech, gdyż dobre risotto powinno spokojnie bulgotać na wolnym ogniu.
Risotto z porzeczkami świetnie smakuje samo w sobie, jednak można je dodatkowo urozmaicić dodatkiem startego sera na wierzchu. Idealny będzie włoski parmezan, pecorino lub grana padano, jednak dobrze sprawdzi się też cheddar. Innym dodatkiem, który wspaniale wzbogaci risotto są świeże zioła lub sałaty. Warto więc położyć na wierchu dania garść rukoli lub kilka listków szałwi, bazylii czy natki pietruszki.
Risotto to jeden z najpopularniejszych włoskich przepisów, który zyskał już popularność na całym świecie i pokochały go setki smakoszy. Danie to można przygotowywać na setki sposobów, dodając do niego przeróżne warzywa, mięsa czy owoce morza. Jeśli nie mieliście jeszcze styczności z tym przepisem, na początek polecamy risotto z warzywami, ze szpinakiem lub z kurczakiem. W sezonie wiosenno-letnim warto przygotować je ze szparagami. Z kolei jesienią pyszną pozycją w menu wielu restauracji jest też risotto z grzybami. Można użyć do niego wszelkiego rodzaju grzybów. Równie pyszne będzie takie z pieczarkami, jak z i pachnącymi lasem borowikami czy kurkami. Obowiązkowy przepis dla wszystkich fanów włoskiej kuchni to także risotto z owocami morza.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat na wszystko dostępny na www.basiclab.shop. Promocje nie łączą się. Szczegóły na stronie.