racuszki_z_ricotta

Racuszki z ricottą

Ocena:

4.46 (171)

  • 35 min.
  • dla 4 osób

Pyszne, delikatne racuszki z serkiem ricotta. nie tylko na tłusty czwartek:)

Składniki:

  • * 250 g sera ricotta fresca
  • * 2 jajka
  • * 1/2 szklanki mąki pszennej
  • * szczypta soli
  • * 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem
  • * 1 łyżeczka brązowego cukru
  • * 2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
  • * cukier brązowy do obtoczenia

Racuszki z ricottą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W dużej misce zmiksować ricottę z jajkami. Dodać wszystkie sypkie składniki. Zmiksować ponownie.
  • W głębokiej patelni (lub woku) rozgrzać olej. Szprycę
  • z szerokim okrągłym otworem napełnić masą serową. Wyciskać tworząc ślimaczki, zawijasy -
  • bezpośrednio na patelnię z olejem. Smażyć z obu stron
  • na złociście brązowy kolor. Wyciągać łyżką durszlakową,
  • wkładać do miseczki z cukrem, wstrząsnąć aby cukier
  • oblepił racuszki. Przełożyć na ręcznik papierowy.
  • Najlepiej podawać z ulubioną kawą :)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne