Roladki warzywne

Ocena:

4.57 (163)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
Przepis na roladki warzywne z bakłażanem i cukinią.

Składniki:

  • 2 bakłażany, najlepiej długie i cienkie
  • 3 cukinie, najlepiej o tej samej długości co bakłażany
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 3 czerwone papryki
  • 10 dag suszonych pomidorów w oliwie
  • 10 dag ricotty
  • 2 łyżeczki pesto (może być ze słoika)
  • 5 dag orzeszków pinii
  • garść liści bazylii

Roladki warzywne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Umyte bakłażany i cukinie tniemy wzdłuż na 6 plasterków. Smarujemy je obficie oliwą, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy na patelni grillowej, aż staną się lekko rumiane, następnie odwracamy i smażymy z drugiej strony. Zdejmujemy z patelni, pozo-stawiamy do ostygnięcia. Paprykę tniemy na cztery części, usuwamy nasiona. Umieszczamy na ruszcie skórą do góry i grillujemy w piekarniku, aż skóra sczernieje. Przekładamy do miski i przykrywamy folią, gdy ostygną, obieramy ze skóry. Suszone pomidory osączamy z zalewy. Ricottę mieszamy z pesto i z odrobiną przypraw. Plaster bakłażana kładziemy na desce i rozsmarowujemy niewielką ilość ricotty. Przykrywamy plasterkiem cukinii i smarujemy nieco większą ilością ricotty. Przykrywamy plastrem papryki, wkładamy suszone pomidory i zwijamy, zabezpieczając patyczkiem, jeśli to konieczne. Powtarzamy czynności do wyczerpania składników. Powinno wyjść 12 roladek. Piniole prażymy na suchej patelni. Roladki układamy pionowo na talerzu, skrapiamy oliwą, posypujemy piniolami i listkami bazylii. Podajemy w temperaturze pokojowej.
  • Zobacz podobne przepisy :  Pomidory suszone z kaparami i anchois
  • Tartaletki z trzema serami
  • Czerwona pasta z salami
  • Faszerowane pomidory
  • Pieczarki faszerowane
  • Ślimaczki z cukinią
  • Torta salata
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne