Maultaschen – niemieckie pierogi

Ocena:

5 (2)

  • 60 min.
  • dla 3 osób
  • średni

Maultaschen to przypominające ravioli pierogi pochodzące z kuchni niemieckiej. Ciasto makaronowe nadziewa się mieloną wołowiną, cebulą, szpinakiem i wędzonym boczkiem. Podobnie jak polskie wyroby tego typu, można podawać je w rosole, ze skwarkami lub smażone na maśle na rumiany kolor. Warto udekorować je natką pietruszki lub szczypiorkiem. Sprawdźcie, jak nasi zachodni sąsiedzi robią pierogi z mięsem. Maultaschen sprawdzą się na pożywny posiłek lub dodatek do zupy. 

Składniki:

  • mąka pszenna  600 g

  • sól  6 g

  • woda  125 ml

  • jajka  2 szt.

  • mięso mielone  400 g

  • boczek wędzony  250 g

  • szpinak  450 g

  • cebula  1 szt.

  • pieprz  3 g

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • olej  30 ml

Maultaschen – niemieckie pierogi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto: wysypujemy na stolnicę 4 szklanki (600 g) mąki pszennej. Dosypujemy szczyptę soli. Palcami robimy wgłębienie i wlewamy w nie jajka oraz ciepłą wodę. Mieszamy mokre składniki widelcem, stopniowo łącząc je z mąką. Następnie wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut. 

    Maultaschen – ciasto
  • Krok 2:

    Boczek wędzony: odcinamy z niego skórę i kroimy go w niewielką kostkę. Wkładamy go na suchą patelnię. Podgrzewamy, zaczynając od niskiej temperatury, żeby wytopić z niego tłuszcz. Podsmażamy, aż lekko się zrumieni.  

    Maultaschen – boczek
  • Krok 3:

    Szpinak: myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym lub za pomocą wirówki do sałaty, po czym szatkujemy. Najlepiej wykorzystać młode listki (baby). Jeśli jest taka potrzeba, odrywamy z nich większe, zgrubiałe łodyżki. Cebulę obieramy i siekamy. Wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy. Doprowadzamy do zeszklenia, po czym dodajemy szpinak. Podsmażamy go, żeby zmniejszył objętość.  

    Maultaschen – szpinak
  • Krok 4:

    Mięso mielone: wrzucamy na rozgrzany olej (około 30 ml). Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż zmieni kolor. Możemy wykorzystać wołowinę, wieprzowinę lub mieszankę obu rodzajów. Sprawdzi się też mięso mielone z indyka lub cielęcina.   

    Maultaschen – mięso mielone
  • Krok 5:

    Farsz: łączymy wszystkie elementy na patelni. Dokładnie je mieszamy. Sprawdzamy smak i doprawiamy wedle uznania, na przykład słodką papryką, suszonym czosnkiem i oregano. W niektórych przepisach spotkamy się też z metodą, w której ciasto na maultaschen faszeruje się surowym mięsem. Warto rozważyć tę alternatywę, zwłaszcza że takie nadzienie lepiej się klei i łatwiej jest napełnić nim pierożki. 

    Maultaschen – farsz
  • Krok 6:

    Formowanie ravioli: ciasto, które dotychczas odpoczywało, dzielimy na części i rozwałkowujemy. Możemy też wykorzystać maszynkę do makaronu, dzięki której otrzymamy paski równej grubości. Docinamy je, żeby otrzymać podłużne prostokąty. Na jednym z nich układamy porcje farszu, w odstępach około 2 cm. Smarujemy wszystkie krawędzie wodą lub rozbełtanym jajkiem (za pomocą pędzelka cukierniczego). Przykrywamy drugim paskiem ciasta. Sklejamy brzegi. Kroimy prostokąt na spore pierożki (podobne do ravioli). Układamy je na tacy podsypanej mąką. Powtarzamy czynność, aż zużyjemy wszystkie składniki. Jeśli został nam farsz, możemy go zachować i wykorzystać do zrobienia dowolnego makaronu z sosem.    

    Maultaschen – formowanie
  • Krok 7:

    Gotowanie: ostrożnie wrzucamy niemieckie ravioli na osolony wrzątek. Woda nie powinna się mocno gotować. Po 3 minutach wyjmujemy pierożki maultaschen za pomocą łyżki cedzakowej. 

    Maultaschen – gotowanie
  • Krok 8:

    Podanie: wykładamy makaron nadziewany mięsem i szpinakiem na talerz. Możemy przekroić kieszonki na pół, żeby wyeksponować farsz i otrzymać mniejsze porcje. Dekorujemy je skwarkami z boczku, pomidorkami koktajlowymi i świeżą natką pietruszki. Można je podać z dowolnym sosem, na przykład kurkowym, a także w przejrzystym rosole wołowym.    

    Maultaschen – podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne