Babcine racuchy drożdżowe

Ocena:

3.94 (341)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pamiętacie babcine racuchy drożdżowe z jabłkami z czasów dzieciństwa? Tradycyjne placki drożdżowe goszczą na polskich stołach w najróżniejszych wersjach - z jabłkiem, konfiturą lub tylko posypane cukrem pudrem. Zróbcie dziś na słodki podwieczorek puszyste i chrupiące racuchy drożdżowe - przepis jest banalnie prosty!

Składniki:

  • mąka  2 szklanki

  • mleko  1 szklanka

  • drożdże  20 g

  • woda  5 łyżek stołowych

  • jajka  1 szt.

  • cukier waniliowy  2 łyżeczki

  • rodzynki  50 g

  • jabłka  1 szt.

  • sól  1 szczypta

  • olej  1 łyżka stołowa

  • cukier puder  1 szklanka

Babcine racuchy drożdżowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Najpierw robimy rozczyn. Do kubka lub mniejszej miseczki rozkruszamy drożdże, wlewamy ciepłe lub letnie mleko, dodajemy dwie łyżki mąki i jedną łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut do podrośnięcia. W tym czasie myjemy jabłka, obieramy je ze skórki i kroimy w małą kostkę. Do pozostałego mleko dorzucamy rozmącone jajko, szczyptę soli, cukier waniliowy, rodzynki, pokrojone jabłka, pozostałą część mąki i wyrośnięty rozczyn. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Ciasto na racuchy drożdżowe nakrywamy płócienną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    racuchy-drozdzowe-przygotowanie
  • Krok 2:

    Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Łyżką stołową nakładamy niewielkie porcje ciasta na patelnie i smażymy racuchy drożdżowe na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy na talerz i odciskamy ewentualny nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Racuchy drożdżowe podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem.

    racuchy-drozdzowe-przepis

Porady

             
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić racuszki drożdżowe?

Puszyste racuchy drożdżowe to bardzo popularne w Polsce placki. Wiele osób od ich przygotowania odstraszają drożdże, ale tak naprawdę przygotowanie rozczynu na racuchy drożdżowe jest niezwykle łatwe. Wystarczy ciepłe mleko rozmieszać z łyżeczką cukru i rozkruszonymi drożdżami. Tak rozmieszany w kubku lub miseczce rozczyn na racuchy drożdżowe odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn urośnie już na tyle, że będzie zajmował całą objętość kubka, łączymy go z resztą składników. Ostatecznie możemy przygotować racuchy drożdżowe na drożdżach instant. Wówczas suche drożdże przesiewamy z mąką, cukrem i odrobiną soli, mieszamy z ciepłym mlekiem i jajkiem. Tak wyrobione ciasto na racuchy drożdżowe odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż podwoi swoją objętość. 

Ile kalorii ma racuch drożdżowy?

Racuchy drożdżowe nie są może daniem dietetycznym, ale też nie są bardzo obciążające dla naszych żołądków. Racuchy drożdżowe w 100 gramach mają około 215-225 kcal.

Zobacz także: Drożdże suche, świeże czy domowe. Mamy niezawodny przelicznik drożdży instant!

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne