Puree z pietruszki

Ocena:

4.5 (200)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Puree z pietruszki to pyszna i pożywna alternatywa dla tłuczonych ziemniaków. Robi się je naprawdę łatwo. Biały korzeń wystarczy ugotować z przyprawami, a następnie zmiksować z masłem. Pasuje do wielu dań mięsnych: kotletów, pieczeni i grillowanego drobiu, ale można też podawać je do ryb i potraw wegetariańskich. Idealna puree pietruszkowe powinno być gładkie, aksamitne i dobrze doprawione. Sprawdźcie, jak je zrobić.  

Składniki:

  • pietruszka  400 g

  • masło  30 g

  • ziele angielskie  2 szt.

  • liść laurowy  1 szt.

  • lubczyk  3 g

  • cukier  3 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Puree z pietruszki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: korzeń pietruszki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Umieszczamy w garnku razem z zielem angielskim, liściem laurowym i lubczykiem (pół łyżeczki suszonej przyprawy lub kilka świeżych listków). 

    Puree z pietruszki – przygotowanie korzenia
  • Krok 2:

    Gotowanie: zalewamy pietruszkę wodą. Doprawiamy szczyptą soli. Wsypujemy także cukier – może być trzcinowy lub brązowy. Gotujemy do miękkości. Potrwa to około 20 minut.  

    Puree z pietruszki – gotowanie
  • Krok 3:

    Puree z pietruszki: odlewamy z garnka wodę razem z przyprawami. Do gorącego warzywa dodajemy masło. Miksujemy je na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dekorujemy świeżymi ziołami. Podajemy do obiadu. 

    Puree z pietruszki

Porady

  • Do przygotowania puree najlepiej użyć praski do ziemniaków lub ręcznego blendera. Jeśli nie mamy w kuchni takich gadżetów, możemy wykorzystać zwykły tłuczek. Warto wykazać się wtedy cierpliwością i dokładnie rozgnieść warzywo z masłem. Jeśli chcemy, żeby puree pietruszkowe miało aksamitną konsystencję, możemy dodatkowo przetrzeć je przez gęste sito.  
  • Puree z korzeni pietruszki będzie doskonałym dodatkiem do drugiego dania. Szczególnie dobrze komponuje się z pieczonym mięsem. Świetnie uzupełni na przykład comber jagnięcy. Pasuje do słodkich dań, takich jak kaczka z jabłkami. Puree można podać także do jarskiego posiłku i grillowanych potraw.   
  • Pietruszkę można ugotować razem z innymi warzywami korzeniowymi, takimi jak seler, kalarepa, pasternak lub rzepa. Ta prosta kompozycja smakowa z białych jarzyn sprawdzi się jako dodatek do wątróbki drobiowej lub jajka w koszulce. Puree z pietruszki i selera warto doprawić gałką muszkatołową i białym pieprzem.  
  • Żeby otrzymać potrawę o kremowej konsystencji, ugotowane warzywo poleca się zmiksować z mlekiem lub śmietaną kremówką. Weganie mogą wykorzystać jogurt sojowy lub mleczko kokosowe. 
  • Ci, którzy nie mogą sobie wyobrazić obiadu bez klasycznego skrobiowego dodatku, mogą zrobić puree z pietruszki i ziemniaków. Aromatyczny korzeń będzie wtedy skromnym urozmaiceniem dla klasycznych tłuczonych kartofli, ale wniesie do potrawy porcje witamin (między innymi kwasu foliowego), błonnika i minerałów. To dobry trik na wzbogacenie diety niejadków.  
  • Pietruszkowe puree można urozmaicić za pomocą wyrazistych dodatków takich jak czosnek, chrzan lub cebula szalotka. Pasuje do niego także słodka gruszka.   
  • Jeśli chcemy wydobyć całą korzeniową słodycz z warzywa, zanim je zmiksujemy, możemy skropić je oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 35 minut. Dodajmy do niego także tymianek, rozmaryn i odrobinę miodu, żeby puree z pieczonej pietruszki miało wyjątkowy aromat.  
  • W poszukiwaniu alternatywy dla tłuczonych ziemniaków do obiadu możemy natknąć się także na zdrowe i pożywne puree z kalafiora. Jesienią polecamy również przygotowanie korzennego puree z dyni lub batatów.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna


 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne