Cristina Catese

Pulpeciki z bakłażana z kremem z pieczonego czosnku

Ocena:

4.52 (144)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pulpeciki z bakłażana z kremem z pieczonego czosnku to włoska propozycja na danie z warzywnymi kulkami. W tym przepisie z pewnością zaskoczy smak dodatku, czyli kremu puree z pieczonego czosnku. Niczym grecka skordalia, ale w wersji włoskiej, zrobi wrażenie na domownikach i gościach przy stole. Wypróbujcie przepis autorstwa Cristiny Catese z Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Składniki:

  • bakłażan  800 g

  • jajka  2 szt.

  • czosnek  3 szt.

  • bułka tarta  100 g

  • parmezan  120 g

  • natka pietruszki  1 pęczek

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • oliwa extra vergine  4 łyżki stołowe

  • rozmaryn  3 gałązki

  • tymianek  3 gałązki

Pulpeciki z bakłażana z kremem z pieczonego czosnku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pulpeciki: bakłażany myjemy, osuszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 1 godzinę w 200°C. Obieramy ze skóry. Miąższ przekładamy na sitko i przeciskamy za pomocą widelca, aby usunąć nadmiar soku. Powstałą pulpę łączymy z jajkami i przeciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku. Następnie dodajemy bułkę tartą i starty parmezan, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy do połączenia składników. Masę wyrabiamy dłońmi. Jeżeli będzie zbyt rzadka, dodajemy jeszcze odrobinę bułki tartej. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i panierujemy w bułce tartej. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę do 170°C (temperaturę sprawdzamy za pomocą termometru kuchennego). Wkładamy pulpeciki i smażymy do momentu, aż zrumienią się z każdej strony. Następnie odsączamy je z nadmiaru
    tłuszczu na papierowym ręczniku.

  • Krok 2:

    Krem z czosnku: główki czosnku obieramy z zewnętrznej łupiny, w całości kładziemy na blasze. Doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą i dodajemy kilka listków ziół. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 45 minut w 200°C (ząbki czosnku powinny być miękkie). Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie za pomocą widelca rozgniatamy ząbki czosnku na purée. Przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą i dokładnie mieszamy na jednolitą, kremową masę. Doprawiamy ziołami.

  • Krok 3:

    Na talerze wykładamy porcje kremu z czosnku oraz pulpecików z bakłażana. Dekorujemy listkami bazylii.

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne