Damian kordas

Pulpeciki z batatów z siemieniem lnianym

Ocena:

4.48 (153)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 4 osób

Pulpety w nowej odsłonie. Ze słodkim batatem i prawdziwym superfoodem - siemieniem lnianym.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 średni batat
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • sól, pieprz
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • masło klarowane do smażenia

Pulpeciki z batatów z siemieniem lnianym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj dokładnie batat, przekrój go na pół, skrop delikatnie oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika mniej więcej na 40 minut (batat musi się rozpadać).
  • Ugotuj kaszę. Gryczana smakuje najlepiej, gdy jest ugotowana „na sypko”, i taki efekt chcemy uzyskać również w tym przepisie. Zagotuj 2 szklanki wody z 1 łyżeczką soli i 2 łyżkami oleju słonecznikowego. Do gotującej się wody wsyp szklankę kaszy gryczanej i wymieszaj. Kiedy zauważysz, że woda ponownie się zagotowała, zmniejsz gaz, przykryj garnek pokrywką i gotuj kaszę na małym ogniu około 15 minut.
  • Po tym czasie zdejmij kaszę z ognia i trzymaj pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i pozostaw kaszę odkrytą na 5 minut, aby odparowały resztki wody. Upieczonego batata ugnieć dokładnie widelcem na gładkie purée. Połącz w misce kaszę gryczaną z purée z batata, zmielonym siemieniem lnianym, solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz drobno posiekanymi igiełkami rozmarynu. Z tak przygotowanej masy formuj pulpeciki.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż pulpeciki, aby były chrupiące i złociste. Możesz je podawać jako dodatek do dań głównych lub zabierać jako przekąskę do pracy.
  • Przepis pochodzi z książki Damiana Kordasa "Superfood"

Porady

Zobacz też: Krem z batatów i jabłek

Zobacz również: bataty w kuchni - przepisy i właściwości

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne