Sticky toffee pudding – ciasto daktylowe

Ocena:

5 (1)

  • 60 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Sticky toffee pudding to wilgotne ciasto daktylowe polane gęstym, lepkim sosem karmelowym. Można przyrządzić je w prostokątnej blaszce, indywidualnych foremkach lub kokilkach. Deser ma głęboki brązowy kolor dzięki dodatkowi ciemnego cukru muscovado o dużej zawartości melasy. Podaje się go na ciepło, z bitą śmietaną, kremem angielskim lub lodami waniliowymi. Poznajcie przepis na sticky toffee pudding.

Składniki:

  • daktyle  200 g

  • herbata  250 ml

  • soda oczyszczona  0.5 łyżeczki

  • jajka  2 szt.

  • sól  3 g

  • cukier muscovado  275 g

  • mąka pszenna  175 g

  • proszek do pieczenia  0.5 łyżeczki

  • masło  185 g

  • śmietana kremówka  150 ml

Sticky toffee pudding – ciasto daktylowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Daktyle: siekamy i umieszczamy w rondelku. Najlepiej wykorzystać odmianę medjool, która jest słodsza, bardziej soczysta i miękka od innych daktyli. Zalewamy je gorącą czarną herbatą (lub czystym wrzątkiem). Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż napęcznieją i masa zgęstnieje. Możemy dodać kilka kropli esencji waniliowej. Wsypujemy sodę oczyszczoną i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.   

    Sticky toffee pudding – przygotowanie daktyli
  • Krok 2:

    Ciasto: ubijamy jajka ze szczyptą soli, po czym miksujemy ze 175 g muscovado. To cukier trzcinowy o dużej zawartości melasy. Dzięki niemu ciasto daktylowe będzie miało karmelowy aromat i głęboki kolor. Można też wykorzystać jaśniejszą odmianę demerara. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją stopniowo do masy jajecznej, na zmianę z rozpuszczonym masłem (85 g). Na koniec dorzucamy daktyle. Mieszamy całość szpatułką, aż uzyskamy jednolite ciasto.   

    Sticky toffee pudding – masa na ciasto
  • Krok 3:

    Pieczenie: przekładamy masę do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem foremki o wymiarach około 22x28 cm lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180°C (tryb góra-dół) przez 35 minut. Ciasto powinno być wyrośnięte i sprężyste. Możemy sprawdzić, czy jest gotowe, za pomocą patyczka.  

    Sticky toffee pudding – pieczenie ciasta
  • Krok 4:

    Sos: wlewamy śmietanę kremówkę (30 lub 36%) do rondelka. Dodajemy pozostały cukier muscovado i resztę masła. Mieszamy składniki rózgą kuchenną. Podgrzewamy do uzyskania gęstego karmelowego sosu. Żeby upewnić się, że ma gładką konsystencję (bez grudek), możemy przelać go przez drobne sitko. W angielskich przepisach znajdziemy black treacle (melasę z trzciny cukrowej) obok muscovado. Jeśli udało nam się dostać taki syrop (można go kupić w sklepach z produktami kuchni świata), warto go wykorzystać.  

    Sticky toffee pudding – sos toffi
  • Krok 5:

    Podanie: polewamy ciasto przygotowanym sosem (nie musi być wystudzony). Część zostawiamy do dekoracji porcji ułożonych na deserowych talerzykach. Sticky toffee pudding można też przyrządzić w kokilkach lub foremkach do muffinek. Deser warto serwować na ciepło, z kremem angielskim, lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. 

    Sticky toffee pudding – podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne