Terrina z pstrąga z pomidorową kopułą

Ocena:

4.57 (174)

  • 20 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 6 godzin
Porcja: 240 kcal

Składniki:

  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 pomidory
  • 20 dag wędzonego pstrąga
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 60 dag sera śmietankowego
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki dżinu
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • łyżka cukru
  • sól, pieprz

Terrina z pstrąga z pomidorową kopułą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ zmiksować.
  • Połowę żelatyny namoczyć w zimnej wodzie na 10 minut. Podgrzać mieszając, aż się rozpuści, przestudzić. Dodać zmiksowane pomidory, wlać dżin, przyprawić cukrem, szczyptą soli i dobrze wymieszać.
  • Podłużną formę wyłożyć przeźroczystą folią spożywczą, wlać masę pomidorową. Wstawić do lodówki, by masa stężała (na ok. 2 godzin).
  • Z wędzonego pstrąga usunąć skórę i ości, rozdrobnić, zmiksować ze śmietaną i sokiem z cytryny. Dodać chrzan, szczypiorek, ser, szczyptę pieprzu i soli, dokładnie wymieszać.
  • Resztę żelatyny namoczyć w wodzie, podgrzać, rozpuścić, przestudzić i wymieszać z masą z pstrąga. Wyłożyć na stężałe pomidory i wstawić do lodówki na 4 godziny. Wyjąć z formy, usunąć folię.

Porady

Zobacz też: Terrina z szynki i szpinaku

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne