Rydze na maśle

Ocena:

4.5 (159)

  • 25 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Rydze na maśle to pyszny przepis na szybki obiad lub dodatek do innych potraw. Najlepiej serwować je z pieczywem, ale świetnie smakują także z makronem, kaszą, ryżem lub ziemniakami. Są doskonałe w swej prostocie i robi się je w mgnieniu oka. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie przetestujcie ten przysmak. Podpowiadamy, jak zrobić rydze smażone na maśle krok po kroku. Wystarczą cztery proste składniki.

Składniki:

  • rydze  300 g

  • masło  25 g

  • czosnek  2 ząbki

  • sól  6 g

Rydze na maśle - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: rydze dokładnie czyścimy, suszymy i przycinamy im nóżki. Większe kapelusze kroimy na pół, a mniejsze zostawiamy w całości. Czosnek obieramy i drobno siekamy. 

  • Krok 2:

    Smażenie: masło roztapiamy na głębokiej patelni i wrzucamy na nie grzyby blaszkami do góry. Kiedy odparuje z nich nadmiar wody, obracamy je i posypujemy posiekanym czosnkiem. Smażymy rydze na maśle, aż równomiernie się zrumienią, a następnie zmniejszamy ogień i podgrzewamy je jeszcze przez 5–10 minut.  

  • Krok 3:

    Podanie: doprawiamy usmażone rydze solą i serwujemy od razu po przygotowaniu, z ulubionymi dodatkami, na przykład ze świeżym pieczywem.

Porady

  • Rydze smażone na maśle najlepiej smakują na ciepło, podane z chrupiącym pieczywem. Może to być bagietka czosnkowa lub grzanka z chleba tostowego
  • Powyższy przepis możemy też wykorzystać, jeśli przynieśliśmy inne okazy z lasu. W podobny sposób z powodzeniem przygotujemy kanie lub kurki. Grzyby smażone przydadzą się jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielna przekąska.   
  • Jak smażyć rydze na maśle na obiad lub kolację, żeby były rumiane i aromatyczne? Jeśli mamy większą porcję grzybów, warto robić to partiami. Powinny stworzyć pojedynczą warstwę, inaczej będą się dusić we własnym sosie i nie uzyskamy chrupiącej skórki.   
  • Szczęśliwi ci, którzy dysponują świeżymi grzybami, ale danie można tez przyrządzić poza sezonem na przechadzki po lesie. Jak się smaży rydze mrożone? Należy je wcześniej doprowadzić do temperatury pokojowej i osuszyć z nadmiaru wody. 
  • Zarówno leśne grzyby, jak i sos sojowy są bogactwem smaku umami, dlatego warto wzbogacić przepis na rydze na maśle za pomocą tej azjatyckiej przyprawy.  
  • Czy rydze przed smażeniem trzeba gotować? Nie ma takiej potrzeby, jeśli wystarczająco długo (około 15 minut) będziemy je podgrzewać w maśle, aż staną się miękkie w środku i rumiane z zewnątrz. Pamiętajmy jednak, że grzyby blaszkowe należy obgotować przed mrożeniem, inaczej staną się gorzkie.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Rydze na maśle na kilka sposobów 

Jak przyrządzić rydze smażone na maśle? To niezwykle prosty przepis, którego bazą jest tylko kilka składników. Podstawową recepturę można jednak urozmaicić różnymi dodatkami, które jeszcze bardziej podkręcą smak i aromat grzybów. Do klasycznego zestawu warto dorzucić na przykład: 

  • warzywa – świetnie smakują choćby rydze na maśle z cebulą, dynią lub ciecierzycą. Dobrym i zdrowym dodatkiem będą też liście szpinaku, zarówno świeże, jak i mrożone. 
  • śmietanę – która nada potrawie aksamitną, kremową konsystencję. Grzyby w śmietanie zazwyczaj zabiela się kwaskowym nabiałem o zawartości tłuszczu 12 lub 18%, ale sprawdzi się też słodka kremówka, zwłaszcza jeśli chcemy zrobić sos do makaronu.  
  • przecier pomidorowy – dzięki temu składnikowi powstaną szybkie rydze po cygańsku. Zazwyczaj sos doprawia się cukrem, ale słodyczy potrawie mogą dodać też rodzynki lub starta marchewka.  
  • jajka – wystarczy rozbić je, lekko roztrzepać i dodać do grzybów krótko przed zakończeniem obróbki termicznej. Kiedy tylko się zetną, przekładamy potrawę na talerzyki i od razu serwujemy. Rydze smażone z jajkiem to świetny pomysł na sycącą kolację na ciepło.  

Niezależnie od tego, czy robimy rydze na maśle ze śmietaną czy też jajecznicą lub pomidorami, dobrym dodatkiem są świeże i suszone zioła. Szczególnie dobrze pasują tu natka pietruszki, koperek, tymianek i rozmaryn. Można też spróbować grzybów w pikantnej odsłonie i dodać do nich szczyptę chili. Proste rydze z patelni warto doprawiać białym pieprzem, który jest delikatniejszy w smaku. 

Rydze – przepisy 

Smażone rydze na maśle to tylko jeden z wielu pomysłów na wykorzystanie leśnych skarbów. Te grzyby z rodziny gołąbkowatych świetnie smakują też duszone, gotowane lub marynowane. Miłośnicy domowych przetworów mogą przyrządzić rydze w occie. Będą one idealną przystawką na zimno i dodatkiem do sałatek. Wolicie dania na ciepło? Wypróbujcie: 

  • zupę rydzową – można ugotować danie w tradycyjnej odsłonie, z ziemniakami i marchewką, lub stworzyć gładki krem. Obie wersje doskonale smakują z dodatkiem świeżych ziół i słodkiej śmietanki. Zupa grzybowa to świetna propozycja na pożywny, jesienny obiad.  
  • duszone rydze – z dodatkiem cebulki i szałwii. Sprawdzą się jako akompaniament dla mięs. Można je także zamrozić. 
  • sos grzybowy – da się go przyrządzić z suszonych, świeżych lub mrożonych darów lasu. Pasuje do rozmaitych dań z makaronów lub ryżu i pieczeni. Da się go przyrządzić z różnych gatunków grzybów, ale jeśli chcemy zaserwować rodzinie prawdziwy rarytas, wykorzystajmy smażone rydze na maśle.    

Inne pomysły na spożytkowanie znalezisk z grzybobrania to bigos lub mięsna potrawka. Już kilka rydzów całkowicie zmieni smak każdego jednogarnkowego dania i doda mu znacznie więcej smaku i aromatu. Podsmażone na maśle grzyby warto też wykorzystać jako nadzienie do naleśników, kruchej tarty lub kulebiaka.   

Jak rozpoznać rydze?  

Żeby wykorzystać różnorakie przepisy na rydze, musimy zacząć od zdobycia grzybów dobrej jakości, a jak wiadomo, najlepsze będą te zebrane samodzielnie w lesie. Jeśli więc lubicie przechadzki na łonie natury i potraficie rozpoznawać różne gatunki grzybów, wybierzcie się po świeże rydze. Należy jednak bardzo uważać, ponieważ często bywają one mylone z trującym mleczajem wełnianką i olszówką. Jak więc rozpoznać jadalny gatunek? Cechą szczególną rydzów jest ich kolor. Przybierają one odcienie od pomarańczowego po lekko czerwony. Charakterystyczny jest również kształt ich kapelusza, czyli lekko podwinięty owocnik z blaszkami w kolorze łososiowym. Rydze pojawiają się w polskich lasach latem i jesienią, a dokładniej rosną od sierpnia do listopada. Najczęściej można je spotkać wśród świerków, a także w gajach liściastych, w sąsiedztwie sosen.    

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne