fot. StockFood
4.53 (172)
Kwiaty cukinii w cieście dodatkowo faszerowane ricottą z odrobiną parmezanu to oryginalne, chrupiące i pyszne danie. Skąd taki pomysł? Oczywiście ze słonecznej Italii. W kuchni włoskiej największą popularnością cieszą się w okresie letnim. Ta sezonowa przekąska zdecydowanie jest warta wypróbowania. Co ważne – kwiaty cukinii wybieramy żeńskie, a do ciasta używamy bardzo zimną wodę gazowaną – to ona i połączenie dwóch mąk sprawi, że będą idealne!
ricotta 250 g
parmezan 30 g
cytryna 1 szt.
mięta 4 gałązki
orzechy piniowe 30 g
kwiaty cukinii 240 g
mąka pszenna 100 g
mąka ryżowa 90 g
proszek do pieczenia 3 g
jajka 1 szt.
woda gazowana 310 ml
olej 200 ml
Faszerowane kwiaty cukinii: potrzebny nam będzie starty parmezan (2 łyżki). Ścieramy skórkę z cytryny (ok. łyżeczki) i wyciskamy sok (15 ml). Miętę siekamy, a na suchej patelni prażymy orzeszki pini. Ricottę mieszamy z parmezanem, skórką i sokiem z cytryny, miętą oraz orzeszkami. Cukinie ostrożnie myjemy i osuszamy. Delikatnie otwieramy kwiaty, usuwamy żółte pręciki ze środka, płatki faszerujemy serową mieszaniną, delikatnie zamykamy.
Ciasto do kwiatów cukinii: oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko i wodę, mieszamy aż składniki się połączą na jednolitą masę.
Smażenie: na patelni mocno rozgrzewamy dużą ilość oleju. Kwiaty cukinii zanurzamy w cieście i od razu układamy na patelni. Smażymy je z obu stron na złoto i odsączamy na papierowym ręczniku. Kwiaty cukinii w cieście jemy od razu po przygotowaniu.
Porady
- Kwiaty cukinii w cieście smażymy na głębokim tłuszczu – potrzebna nam będzie do tego głęboka patelnia. Jeśli mamy frytkownicę możemy ją jak najbardziej wykorzystać w tym celu.
- Faszerowane kwiaty cukinii trzeba bardzo delikatnie, ale też dokładnie obtoczyć w cieście, inaczej w czasie smażenia farsz może wydostać się ze środka.
- Kwiaty cukinii w cieście najlepiej jest smażyć na oleju o neutralnym smaku, np. słonecznikowym lub rzepakowym.
- Jeśli lubimy pikantne smaki to smażone kwiaty cukinii w cieście możemy wzbogacić o dodatek mielonej papryki chilii lub pieprzu kajeńskiego. Ten dodatkowy składnik możemy dodać do farszu lub do ciasta.
- Kwiaty cukinii w cieście podajemy jako samodzielną przystawkę, która będzie idealna na letnie spotkania w ogrodzie. Możemy potraktować je również jako lekkie danie obiadowe w towarzystwie sałaki, która nie zdominuje smaku głównej potrawy
Przepis na faszerowane kwiaty cukinii to gratka dla osób, które lubią dania w tempurze oraz chrupiącym cieście naleśnikowym. Jeśli nie wiecie, co zaserwować w ramach przystawki lub przekąski na proszonym przyjęciu w domu, to w sezonie letnim nadziewane kwiaty cukinii będą najlepszym wyborem. Nie są banalne, a delikatne płatki kwiatów cukinii zaskoczą Was smakiem!
W dodatku są idealne do wypełnienia ich farszem. Nie jest to niskokaloryczna przekąska, bo najlepsze są kwiaty cukinii wprost z głębokiego tłuszczu. Do takiego dania najlepiej wykorzystać frytkownicę. Oczywiście ten sprzęt przyda się też na klasyczne frytki, nuggetsy czy boczniaki panierowane.
Czym nafaszerować tak delikatne kwiaty cukinii? Na włoski sposób, wymieniony w powyższym przepisie, najlepsze będą kwiaty cukinii faszerowane ricottą. Delikatny, bardzo kremowy serek ricotta łatwo wypełni pąki, a w dodatku wystarczy kilka przypraw, by smakował przepysznie. W naszym przepisie polecamy starty twardy ser parmezan do farszu z ricotty – całość będzie bardziej wyrazista i tym samym jeszcze smaczniejsza.
Faszerowane kwiaty cukinii możemy wypełnić również dowolnym mięsem mielonym. Przygotowujemy je jak na kotlety mielone i delikatnie nadziewamy. Takie danie będzie dużo bardziej sycące. Sprawdzi się też połączenie mięsa i warzyw lub mięsa i ryżu. Ciekawą propozycją z pewnością będzie wykorzystanie kaszy kuskus z cytrynową nutą i dodatkiem warzyw, np. kukurydzy i papryki.
Parmezan to oczywiście tylko jeden z produktów, który wzbogaci kwiaty cukinii faszerowane ricottą. To bardzo twardy ser o słodko orzechowym smaku i ziarnistej konsystencji – niezwykle wzbogaca smak potraw. Możemy go zastąpić grana padano lub dojrzałym, twardym serem owczym. Warto też sięgnąć po znakomite polskie sery dojrzewające jak Bursztyn, Rubin czy Szafir. Jedno jest pewne kwiaty cukinii faszerowane ricottą to przekąska, na którą warto czekać cały rok!
Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat do -30% na wybrane produkty przy zakupie min 2 sztuk. Szczegóły i oferta dostępne na www.answear.com.
Rabat na kolekcję SS24 Guess oraz Marciano by Guess, z wyłączeniem kolekcji kapsułowych i carryovers. Dostępny w sklepach stacjonarnych oraz online na www.guess.eu/pl. Nie dotyczy outletów.
Rabat 20% na biżuterię Artelioni dostępne w salonach i na apart.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Skorzystaj z promocji -30% na nową kolekcję przy zakupie minimum 2 sztuk w salonach i na www.esotiq.com. Promocja nie dotyczy produktów bazowych i kosmetyków. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.