Ewa Niepytalska

Pierożki dim sum

Ocena:

0 (0)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Pierożki dim sum to niewielkie sakiewki wypełnione farszem z krewetek i wieprzowiny. Można je też nadziewać warzywami lub kurczakiem. Tradycyjnie przygotowuje się je na parze, w bambusowych koszyczkach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby usmażyć je w woku. Przybierają różnorodne kształty, sakiewek, półksiężyców lub uszek, ale zawsze smakują wybornie. Goszczą na stole w towarzystwie sosu sojowego. Przygotujcie pierożki dim sum na przystawkę, żeby zaskoczyć gości. 

Składniki:

  • mąka pszenna  300 g

  • sól  12 g

  • woda  200 ml

  • olej  30 ml

  • mąka ziemniaczana  50 g

  • mięso mielone wieprzowe  300 g

  • krewetki  150 g

  • bambus  100 g

  • kiełki fasoli mung  50 g

  • szczypiorek  0.5 pęczka

  • kolendra  0.5 pęczka

  • korzeń imbiru  10 g

  • olej sezamowy  30 ml

  • papryka chili  5 g

  • pieprz  3 g

Pierożki dim sum - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto: wodę zagotowujemy. Łączymy w miseczce mąkę pszenną z połową łyżki soli (około 8 g). Dodajemy wrzątek. Mieszamy masę łyżką. Czekamy, aż trochę przestygnie i wyrabiamy z niej gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Tworzymy z niego wałek. Przykrywamy go i odstawiamy na 30 minut. 

  • Krok 2:

    Farsz: krewetki oczyszczamy i kroimy w drobne kawałki. Kolendrę, szczypiorek i papryczkę chili myjemy i siekamy. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce. Pędy bambusa odsączamy z zalewy, a kiełki fasoli sparzamy. Kroimy je na mniejsze części. Łączymy wszystkie składniki z mięsem mielonym. Doprawiamy farsz solą, pieprzem i olejem sezamowym.  

  • Krok 3:

    Formowanie pierożków: blat kuchenny lub stolnicę podsypujemy mąką ziemniaczaną. Z przygotowanego ciasta odrywamy niewielkie kawałki i rozwałkowujemy je na bardzo cienkie krążki. Na każdym z nich rozsmarowujemy olej i układamy łyżeczkę farszu. Sklejamy krawędzie tak, żeby powstała mała sakiewka.  

  • Krok 4:

    Gotowanie: wkładamy pierożki dim sum z wieprzowiną i krewetkami do bambusowego koszyczka. Umieszczamy go nad garnkiem z gotującą się wodą i przykrywamy. Gotujemy sakiewki przez około 20 minut. Wyjmujemy jeden pierożek i upewniamy się, czy jest gotowy. Danie serwujemy z sosem sojowym.    

Porady

  • Dim sum to ogólne określenie na drobne przekąski spożywane tradycyjnie do herbaty. Pochodzą z kuchni kantońskiej, czyli z prowincji Guangdong w Chinach. Zyskały dużą popularność na całym świecie. Pierożki z krewetkami znajdziemy w menu pod nazwą har gow (także ha gow, haukau, hakao lub w wersji wietnamskiej ha cao). Możemy także robić sakiewki z innym nadzieniem. Świetnie smakują na przykład pierożki dim sum z kurczakiem. 
  • Pamiętajmy, że masa z zaparzonej mąki powinna odpocząć, zanim zaczniemy robić pierożki dim sum. Ciasto dzięki temu stanie się miękkie i elastyczne. Nie będzie się kurczyć podczas wałkowania. 
  • Żeby azjatyckie pierożki nie skleiły się podczas obróbki termicznej, można gotować je partiami, a także porozdzielać pergaminem lub liśćmi kapusty
  • Znacznie ułatwimy sobie przyrządzanie dim sum, kupując już oczyszczone krewetki. Jeśli dostaliśmy je w całości, pamiętajmy, że należy zdjąć z nich pancerzyki. Trzeba także naciąć je od strony grzbietu i wyjąć z nich jelita, najlepiej za pomocą końcówki małego noża lub wykałaczki.   
  • Bambusowy koszyczek to tradycyjne i ładnie prezentujące się naczynie do przygotowywania dim sum. Pierożki można jednak równie dobrze przyrządzić w dowolnym sitku do gotowania na parze. 
  • Pierogi chińskie powinny być po ugotowaniu prawie przezroczyste, a jednocześnie na tyle zwarte, żeby dało się je unieść za pomocą pałeczek. Maczamy je w sosie sojowym. Można go połączyć z papryczką chili, octem ryżowym, szczypiorkiem i posiekanym czosnkiem, żeby stworzyć bardzo wyrazisty dip. Do delikatnych sakiewek pasuje również sos słodko-kwaśny.  
  • Chińskie pierożki na parze można po wyjęciu z koszyczka dodatkowo usmażyć w woku na mocno rozgrzanym oleju. Zyskają dzięki temu rumianą, chrupiącą skórkę.  
  • Jeśli przygotowanie tego dania wydaje nam się zbyt skomplikowane, gotowe ciasto do dim sum możemy kupić w delikatesach azjatyckich. Wtedy zostanie nam tylko wymieszanie składników na farsz i sklejenie sakiewek. 
  • Pierożki dim sum z warzywami, mięsem lub owocami morza mogą przybrać przeróżne kształty. Pięknie prezentują się w postaci małych sakiewek, ale ciasto można też uformować w półksiężyce, uszka lub trójkąty. Warto posprawdzać różne samouczki dostępne w sieci, które pokazują ciekawe sposoby na zawijanie pierogów. Niektóre z pewnością Was zaskoczą. 
  • Jak podgrzać chińskie pierożki? Można wrzucić je na patelnię z odrobiną wody i zasłonić przykrywką. Wydzielająca się para szybko przeniknie sakiewki, jednocześnie nie naruszając ich struktury. Będą gotowe do spożycia po kilku minutach. 
  • Polecamy wrzucić pierogi z farszem krewetkowym do rosołu lub czerwonego barszczu. Świetnie zastąpią nasze tradycyjne uszka.  
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne