Przyprawy korzenne - przepisy

9 kolekcji przepisów

2802 przepisów

Przyprawy korzenne nawet w najzwyklejszej potrawie potrafią nadać niepowtarzalny i niecodzienny smak. Przypisuje im się również dodatkowe działanie, wszak - zanim trafiły do kuchni - wykorzystywane były w medycynie alternatywnej i budziły zainteresowanie jako afrodyzjaki. Do Europy trafiły późno, bo na przełomie XV i XVI wieku. Dzisiaj trudno wyobrazić sobie bez nich gotowanie, nie tylko przy okazji świąt Bożego Narodzenia, z którymi tak mocno się kojarzą. Nie są tylko domeną wypieków. W naszej kolekcji znajdziesz przepisy na dania wytrawne z przyprawami korzennymi.

Przyprawy korzenne - przepisy

Przyprawy korzenne: co wchodzi w ich skład?

Jeśli chodzi o przyprawy korzenne, rodzaje aromatów są tu mocno zróżnicowane. To dość obszerna i zróżnicowana grupa produktów, o wyjątkowych właściwościach. Większość przypraw korzennych ma działanie bakteriobójcze i antyoksydacyjne. Nadają potrawom odpowiedni smak, zapach, a nierzadko również wygląd.

Co to są przyprawy korzenne i które z nich warto mieć w swojej kuchni? Pierwszą możliwością jest zakup gotowych mieszanek, które czasami opisane są także jako przyprawa do piernika. Można jednak kupować przyprawy osobno i dokonywać własnych połączeń smakowych.

Jednym z najpopularniejszych korzeni jest cynamon pozyskiwany z wysuszonej kory młodych pędów cynamonowca cejlońskiego. W trakcie tego procesu poszczególne kawałki zwijają się w rurki i nabierają charakterystycznej brązowozłotej barwy. Cynamon ma silny, zapach i słodko-gorzkawy smak. Po zmieleniu nabiera ostrości.

Często wykorzystywana w polskich kuchniach - coraz chętniej w naturalnej, a nie syntetycznej postaci - jest wanilia. Pod względem biologicznym jest to owoc pnącza storczykowatego. Po zerwaniu wanilia nie pachnie. Aromatu nabiera po obróbce. Jest gorzkawa, ze słodko-korzenną nutą.

Uwagę warto zwrócić również na kardamon, czyli ciemnobrązowe, niewielkie nasiona o ostrym, korzennym i piekącym smaku oraz cytrynowo–imbirowy zapachu. Składnik ten znajduje się w przyprawach do piernika dostępnych w sklepach. Dodaje się tam również gałkę muszkatołową, która dostępna jest także solo w całości lub w formie zmielonej. Gałka również jest słodkawo-gorzka. Z kolei goździki to suszone nierozwinięte pąki goździkowca. Jako przyprawa wyróżniają się słodkim, owocowym, piekąco-gorzkawym smakiem.

Przyprawy korzenne: do czego pasują?

Przyprawy korzenne mają w kuchni bardzo szerokie zastosowanie. Wiele osób, całkiem słusznie, kojarzy je ze świątecznym piernikiem i mieszankami przyprawowymi. Można jednak wykorzystywać je także do innych deserów. Cynamon dodaje się do kawy, ryżu gotowanego na mleku i słodkich musów. Wanilia i gałka muszkatołowa wzbogacają smak kremów, budyniów, lodów, ciast. Kardamon z kolei znajdziemy w marcepanach, deserach, sałatkach owocowych, słodkich sosach i likierach.

Przyprawy korzenne można również stosować w daniach wytrawnych. Świetnie komponują się z mięsami, farszami do drobiu, rybami i jarzynami. Kardamonem i gałką doprawiać można zupy, warzywne zapiekanki i puree z jarzyn. W kuchni indyjskiej kardamon to niezbędny składnik aromatycznego curry, bez startej gałki zaś trudno wyobrazić sobie dobry sos beszamelowy stosowany do mięs oraz makaronów. Goździki dodaje się do dziczyzny, kiszonek, potraw z grzybów. Jak więc widać, możliwości są w tym zakresie naprawdę szerokie.

Przyprawa korzenna: jak zrobić ją samemu?

Przyprawę korzenną możemy kupić jako gotowy produkt w sklepie, ale możemy również przygotować ją samodzielnie. Rozwiązanie to ma kilka zalet. Przede wszystkim pozwala na pominięcie składnika, którego z jakichś przyczyn nie chcemy spożywać. Można również dowolnie modyfikować proporcje, aby dopasować mieszankę do własnego gustu.

Można znaleźć wiele przepisów na domowe mieszanki przypraw korzennych. Najczęściej znajdziemy w nich cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałkę muszkatołową, anyż, pieprz oraz ziele angielskie. Wystarczy wszystkie je zmielić w maszynce do kawy, zetrzeć na drobnej tarce lub utłuc w moździerzu. Taki miks powinien być przechowywany w zamkniętym pojemniku, z dala od słońca i źródeł ciepła.

 

Artykuły powiązane

produkty-na-wzmocnienie-odpornosci
22.01.2021

Przez żołądek do... zdrowia! Pyszne sposoby na wzmocnienie odporności

Jesień stoi pod znakiem dyni, grzybów, rozgrzewających zup i... nasilonych objawów przeziębienia. Gdy tylko nastają chłodniejsze dni, coraz częściej czujemy osłabienie. Słusznie wtedy zaczynamy się zastanawiać, jak temu zapobiec i często sięgamy po wyroby farmaceutyczne, które pomogą nam wzmocnić odporność. Tymczasem o wzmocnienie odporności warto zadbać domowymi sposobami – smacznie i naturalnie.

Marcin Przybysz i patent na doskonały barszcz czerwony
14.12.2020

Wigilijne potrawy szefa kuchni - Marcin Przybysz z restauracji Epoka

Jakie wigilijne potrawy najbardziej docenia szef kuchni? Które słodkie świąteczne specjały obowiązkowo muszą znaleźć się na stole? I co zrobić, żeby barszcz czerwony był aromatyczny, klarowny i intensywnie czerwony? Na te odpowiedzi od szefa kuchni restauracji Epoka znajdziecie poniżej. Chef Marcin Przybysz dzieli się z nami przedświątecznymi wskazówkami.