Przyprawy korzenne - przepisy
9 kolekcji przepisów
2802 przepisów

Przyprawy korzenne nawet w najzwyklejszej potrawie potrafią nadać niepowtarzalny i niecodzienny smak. Przypisuje im się również dodatkowe działanie, wszak - zanim trafiły do kuchni - wykorzystywane były w medycynie alternatywnej i budziły zainteresowanie jako afrodyzjaki. Do Europy trafiły późno, bo na przełomie XV i XVI wieku. Dzisiaj trudno wyobrazić sobie bez nich gotowanie, nie tylko przy okazji świąt Bożego Narodzenia, z którymi tak mocno się kojarzą. Nie są tylko domeną wypieków. W naszej kolekcji znajdziesz przepisy na dania wytrawne z przyprawami korzennymi.
Przyprawy korzenne - przepisy

Gulasz z cielęciny to smaczna propozycja na obiad dla całej rodziny. Najlepiej jest przyrządzać gulasz z cielęciny z mięsa z łopatki – pod wpływem duszenia staje się ono wyjątkowo delikatne i kruche. Gulasz cielęcy to bardzo proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Sprawdźcie, jak zrobić gulasz z cielęciny.
Gulasz z cielęciny

Szarlotka bezglutenowa to pyszny deser nie tylko dla osób zmagających się z celiakią. Szarlotka bez glutenu, laktozy i cukru świetnie sprawdzi się jako deser na każdą okazję – czy to rodzinne spotkanie, czy spokojny wieczór z filiżanką herbaty i dobrą książką. Nasz przepis na ciasto bezglutenowe z jabłkami na pewno przypadnie wam do gustu!
Szarlotka bezglutenowa z budyniem bez cukru

Brownie z batatów to jeden z przepisów z książki "Healthy sweets by Ann" Anny Lewandowskiej. Trenerka podpowiada, jak wykorzystać słodkie ziemniaki do przygotowania jednego z najpopularniejszych ciast czekoladowych w zdrowszej wersji. Brownie z batatów z polewą czekoladową to doskonały przepis na rodzinny podwieczorek i specjalne okazje w trakcie spotkań przy stole.
Brownie z batatów

Domowy kompot z winogron - orzeźwiający i smaczny! Przepis jest prosty, a kompot z winogron podany po obiedzie na pewno zadowoli rodzinę i gości przy stole. Kompot z winogron ogrodowych, ze sklepu, ciemnych, jasnych - każdy będzie smakować pysznie. Niezależnie od pory roku, kompot z winogron będzie hitem!
Kompot z winogron

Boeuf strogonow (a właściwie stroganow) to danie dobrze znane wszystkim miłośnikom mięsnych gulaszy. Boeuf strogonow to także danie często podawane podczas rodzinnych uroczystości. Ulubiony gulasz rosyjskiego generała jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wypróbujcie nasz przepis na boeuf strogonow – zawsze wychodzi pyszny!
Boeuf strogonow

Owsianka z bananem jest bardzo dobrym przepisem na sycące śniadanie. Błonnik i spora dawka węglowodanów zapewnią nam zastrzyk energii z rana i nie obciążą układu trawiennego. Przepis na owsiankę z bananem urozmaici poranne menu – jest słodka, aromatyczna i pełna świeżych owoców. Owsianka na mleku z bananem to zdrowa i pyszna alternatywa dla kanapek. Ile kalorii ma owsianka z bananem i jak ją zrobić?
Owsianka waniliowa z bananami

Pulpety w sosie koperkowym to jeden z najprostszych przepisów na szybki obiad. Klopsiki w sosie koperkowym możesz przyrządzić z dowolnego rodzaju mięsa, a także podawać z różnymi dodatkami. Kopytka, ziemniaki czy ryż – pulpeciki w sosie koperkowym będą świetnie smakować z każdym z nich. Pyszne pulpety w sosie koperkowym przygotujesz na obiad bez najmniejszych trudności – zwłaszcza mając sprawdzony przepis. Oto on!
Pulpety w sosie koperkowym

Szukasz pomysłu na proste i pyszne danie obiadowe dla całej rodziny? Bitki wieprzowe w sosie własnym - to jest to! Bitki wieprzowe przyrządzone ze schabu to delikatne kawałki mięsa w esencjonalnym sosie. Przypadną do gustu nawet największym niejadkom. Oto nasz sposób na to, jak zrobić bitki.
Bitki wieprzowe w sosie własnym

Gulasz z łopatki wieprzowej to propozycja na sycący obiad. Gęsty sos z łopatki smakuje zarówno z ziemniakami, jak i z ryżem. Kruche mięso oraz słodkawe marchewka i pietruszka tworzą pyszny i pożywny zestaw. Gulasz z łopatki wieprzowej składa się z prostych, tradycyjnych składników - wielu z nas ten smak skojarzy się z domowymi obiadkami u mamy.
Gulasz z łopatki

Żołądki drobiowe, podobnie jak inne żołądki, serca czy płucka, to rodzaj niedocenianych podrobów. Warto spróbować podać żołądki - przepis, który jest najpopularniejszy to gulasz z żołądków kurzych. Jeśli mamy pod ręką inny rodzaj żołądków, poniższa receptura również się sprawdzi, ale na pierwszy raz polecam zdecydowanie żołądki drobiowe ze względu na dostępność, smak i dość łatwe przygotowanie. Mój przepis zawiera też sos z żołądków drobiowych - dodatek bulionu i mąki sprawi, że całość smakuje doskonale. Klasyczny gulasz z żołądków drobiowych - można podać z ziemniakami, ulubioną kaszą lub chlebem - na obiad i kolację. Poniżej przepis na gulasz z żołądków krok po kroku.
Gulasz z żołądków

Cukinia faszerowana mięsem to propozycja na smaczny i niecodzienny obiad. Faszerowana cukinia zapiekana z mięsem i posypana tartym serem na pewno przypadnie do gustu najmłodszym domownikom. Podpowiadamy, jak zrobić cukinię faszerowaną.
Cukinia faszerowana mięsem

Kruche ciasteczka korzenne przygotowujemy zwykle na Boże Narodzenie. Herbatniki korzenne są w zasadzie bardzo podobne do pierniczków, jednak nasz przepis na ciasteczka korzenne różni się dodatkiem orzechów makadamia i amoniaku spożywczego, dzięki któremu ciastka są wyjątkowo chrupiące i lekkie. Dodatkowo ciastka korzenne są bardzo wytrzymałe - ich świeżością będziecie mogli się cieszyć jeszcze długo po świętach!
Ciasteczka korzenne - serduszka

Owoce z mascarpone i cynamonem to bardzo słodki deser na świąteczny czas. Tak przygotowane owoce to idealny pomysł na podbicie smaku ciast. Zamiast mascarpone można użyć jogurtu greckiego. Owoce z mascarpone i cynamonem to także świetny sposób na zużycie owoców z kompotu z suszu.
Owoce z mascarpone i cynamonem

Kiszone buraki to warzywa, które będą podstawą do prostej sałatki. Zakwas z buraków przyda się do tradycyjnego barszczu. Zobacz, jak zrobić proste kiszone buraki.
Kiszone buraki

Pasztet z karpia to delikatne danie, które nie wymaga wiele pracy. To zdecydowanie interesujący pomysł na odświeżenie przepisu na świąteczną rybę. Świetnie smakuje podany na świeżym pieczywie ze słodko-kwaśnym sosem żurawinowym.
Pasztet z karpia

Chrupiące kuleczki z warzyw, czyli kofta, to wegańska przekąska do przygotowania dość szybko i naprawdę łatwo. Podane z ryżem lub kaszą będą także świetnym pomysłem na obiad. Panierowana sezamem kofta najlepiej smakuje z domowym sosem tzatziki.
Kofta (czyli warzywne pulpeciki) z kapustą

Ryba po grecku - fit to jedna z najzdrowszych i najlżejszych wigilijnych potraw. Nie trzeba przypominać, że ryby są źródłem białka, a warzywa korzeniowe to dodatkowa porcja witamin i błonnika. Tak przygotowana ryba po grecku to świetna przekąska na imprezę w rodzinnym gronie.
Ryba po grecku - fit
Inne z kolekcji: Przyprawy
- chili
- cząber
- czarnuszka
- czosnek
- gorczyca
- imbir
- jałowiec
- kakao
- karob
- kawa
- kminek
- kumin (kmin rzymski)
- kwasek cytrynowy
- liść laurowy
- mieszanka przypraw
- ocet
- papryka w proszku
- pieprz
- sól
- sos hoisin
- sos ostrygowy
- sos sojowy
- tabasco
- tarty chrzan
- trawa cytrynowa
- vegeta
- zioła
- słodki sos chili
- ostry sos chili
- sos worcestershire
- pieprz kajeński (mielony)
- przyprawa do pizzy
- sos barbecue
- sos rybny
- asafetyda
- sos sriracha
- przyprawa 5 smaków
- cebula granulowana
- Harissa
- nasiona kopru włoskiego
- sos teriyaki
- kozieradka
- nasiona kolendry
- sumak
Przyprawy korzenne: co wchodzi w ich skład?
Jeśli chodzi o przyprawy korzenne, rodzaje aromatów są tu mocno zróżnicowane. To dość obszerna i zróżnicowana grupa produktów, o wyjątkowych właściwościach. Większość przypraw korzennych ma działanie bakteriobójcze i antyoksydacyjne. Nadają potrawom odpowiedni smak, zapach, a nierzadko również wygląd.
Co to są przyprawy korzenne i które z nich warto mieć w swojej kuchni? Pierwszą możliwością jest zakup gotowych mieszanek, które czasami opisane są także jako przyprawa do piernika. Można jednak kupować przyprawy osobno i dokonywać własnych połączeń smakowych.
Jednym z najpopularniejszych korzeni jest cynamon pozyskiwany z wysuszonej kory młodych pędów cynamonowca cejlońskiego. W trakcie tego procesu poszczególne kawałki zwijają się w rurki i nabierają charakterystycznej brązowozłotej barwy. Cynamon ma silny, zapach i słodko-gorzkawy smak. Po zmieleniu nabiera ostrości.
Często wykorzystywana w polskich kuchniach - coraz chętniej w naturalnej, a nie syntetycznej postaci - jest wanilia. Pod względem biologicznym jest to owoc pnącza storczykowatego. Po zerwaniu wanilia nie pachnie. Aromatu nabiera po obróbce. Jest gorzkawa, ze słodko-korzenną nutą.
Uwagę warto zwrócić również na kardamon, czyli ciemnobrązowe, niewielkie nasiona o ostrym, korzennym i piekącym smaku oraz cytrynowo–imbirowy zapachu. Składnik ten znajduje się w przyprawach do piernika dostępnych w sklepach. Dodaje się tam również gałkę muszkatołową, która dostępna jest także solo w całości lub w formie zmielonej. Gałka również jest słodkawo-gorzka. Z kolei goździki to suszone nierozwinięte pąki goździkowca. Jako przyprawa wyróżniają się słodkim, owocowym, piekąco-gorzkawym smakiem.
Przyprawy korzenne: do czego pasują?
Przyprawy korzenne mają w kuchni bardzo szerokie zastosowanie. Wiele osób, całkiem słusznie, kojarzy je ze świątecznym piernikiem i mieszankami przyprawowymi. Można jednak wykorzystywać je także do innych deserów. Cynamon dodaje się do kawy, ryżu gotowanego na mleku i słodkich musów. Wanilia i gałka muszkatołowa wzbogacają smak kremów, budyniów, lodów, ciast. Kardamon z kolei znajdziemy w marcepanach, deserach, sałatkach owocowych, słodkich sosach i likierach.
Przyprawy korzenne można również stosować w daniach wytrawnych. Świetnie komponują się z mięsami, farszami do drobiu, rybami i jarzynami. Kardamonem i gałką doprawiać można zupy, warzywne zapiekanki i puree z jarzyn. W kuchni indyjskiej kardamon to niezbędny składnik aromatycznego curry, bez startej gałki zaś trudno wyobrazić sobie dobry sos beszamelowy stosowany do mięs oraz makaronów. Goździki dodaje się do dziczyzny, kiszonek, potraw z grzybów. Jak więc widać, możliwości są w tym zakresie naprawdę szerokie.
Przyprawa korzenna: jak zrobić ją samemu?
Przyprawę korzenną możemy kupić jako gotowy produkt w sklepie, ale możemy również przygotować ją samodzielnie. Rozwiązanie to ma kilka zalet. Przede wszystkim pozwala na pominięcie składnika, którego z jakichś przyczyn nie chcemy spożywać. Można również dowolnie modyfikować proporcje, aby dopasować mieszankę do własnego gustu.
Można znaleźć wiele przepisów na domowe mieszanki przypraw korzennych. Najczęściej znajdziemy w nich cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałkę muszkatołową, anyż, pieprz oraz ziele angielskie. Wystarczy wszystkie je zmielić w maszynce do kawy, zetrzeć na drobnej tarce lub utłuc w moździerzu. Taki miks powinien być przechowywany w zamkniętym pojemniku, z dala od słońca i źródeł ciepła.
Artykuły powiązane
Przez żołądek do... zdrowia! Pyszne sposoby na wzmocnienie odporności
Jesień stoi pod znakiem dyni, grzybów, rozgrzewających zup i... nasilonych objawów przeziębienia. Gdy tylko nastają chłodniejsze dni, coraz częściej czujemy osłabienie. Słusznie wtedy zaczynamy się zastanawiać, jak temu zapobiec i często sięgamy po wyroby farmaceutyczne, które pomogą nam wzmocnić odporność. Tymczasem o wzmocnienie odporności warto zadbać domowymi sposobami – smacznie i naturalnie.
Wigilijne potrawy szefa kuchni - Marcin Przybysz z restauracji Epoka
Jakie wigilijne potrawy najbardziej docenia szef kuchni? Które słodkie świąteczne specjały obowiązkowo muszą znaleźć się na stole? I co zrobić, żeby barszcz czerwony był aromatyczny, klarowny i intensywnie czerwony? Na te odpowiedzi od szefa kuchni restauracji Epoka znajdziecie poniżej. Chef Marcin Przybysz dzieli się z nami przedświątecznymi wskazówkami.