Muffiny piernikowe

Ocena:

4.49 (165)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Muffiny piernikowe z dodatkiem czekolady są świetną alternatywą dla innych korzennych wypieków. Ich ogromną zaletą jest czas przygotowania, wystarczy zarezerwować jedynie 30 minut, dlatego można zrobić je w ostatniej chwili. Polecamy piec je w papilotkach ze świątecznym motywem, dzięki którym staną się również ozdobą stołu. Przepis można lekko zmodyfikować, dodając do masy powidła śliwkowe, a także krem czekoladowy lub orzechy. Wierzch muffinek piernikowych można ozdobić lukrem, białym lub kolorowym, dodatkowo z posypką cukierniczą do ciast.

Składniki:

  • masło  100 g

  • mąka pszenna  200 g

  • cukier  150 g

  • cukier waniliowy  16 g

  • przyprawa do piernika  15 g

  • kakao  8 g

  • proszek do pieczenia  6 g

  • jajka  2 szt.

  • mleko  125 ml

  • czekolada  100 g

Muffiny piernikowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 180°C, foremki na muffinki wykładamy papilotkami. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Czekoladę siekamy - możemy użyć dowolną, gorzką, deserową, mleczną, a nawet białą.

  • Krok 2:

    Składniki suche: do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy, przyprawę do piernika (podajemy przepis na doskonałą domową wersję), kakao, proszek do pieczenia.

  • Krok 3:

    Mokre składniki: do drugiej miski wbijajmy jajka, rozkłócamy je. Dolewamy przestudzone masło i mieszamy widelcem lub rózgą kuchenną.

  • Krok 4:

    Łączenie: mokre składniki przelewamy do suchych i łączymy je za pomocą rózgi lub łopatki silikonowej, sprawdzi się też drewnianą łyżka. Na koniec dosypujemy posiekaną czekoladę i ponownie mieszamy.

  • Krok 5:

    Pieczenie: ciasto na muffiny piernikowe wlewamy do formy do 3/4 wysokości (proporcje dotyczą foremki na 9 małych wypieków). Wstawiamy do piekarnika na 15-17 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu odkładamy je do przestudzenia.

  • Krok 6:

    Opcjonalnie: wierzch muffinek można dodatkowo ozdobić polewą czekoladową lub szybkim lukrem z cukru pudru, do tego można dodać również posypki cukiernicze ze świątecznym motywem. Z kolei do ciasta można dołożyć bakalie, kandyzowaną skórkę pomarańczową i pokruszone orzechy. Kolejna opcja to nadzienie z powideł śliwkowych, do foremek nakładamy łyżkę masy, małą łyżeczkę powideł i przykrywamy je ciastem do ¾ wysokości.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne