Chlebki naan z kurczakiem i ogórkową raitą

Ocena:

4.57 (174)

  • 30 min.
  • dla 2 osób

Chlebki naan z kurczakiem i ogórkową raitą lekkie i sycące danie na upalne dni. Imbir i kumin dodaje orientalnej nuty. Sprawdź przepis na chlebki naan z kurczakiem i ogórkową raitą.

Składniki:

  • ogórek  6 szt.

  • pomidorki koktajlowe  7 szt.

  • czerwona cebula  1 szt.

  • polędwiczki z kurczaka  4 szt.

  • przyprawa do kurczaka  7 g

  • olej  15 ml

  • pita  2 szt.

  • jogurt naturalny  200 ml

  • czosnek  1 ząbek

  • imbir  5 g

  • skórka z cytryny  0.5 szt.

  • papryka chili  1 szt.

  • kumin (kmin rzymski)  5 g

  • świeża mięta  30 g

  • kolendra  30 g

  • cukier  3 g

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

Chlebki naan z kurczakiem i ogórkową raitą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na raitę: mieszamy dokładnie wszystkie składniki, przyprawiamy do smaku i odstawiamy. Ogórki (nie trzeba ich obierać) przecinamy wzdłuż na pół, potem kroimy w słupki i na krótsze kawałki, mieszamy z pomidorkami i cebulą.

  • Krok 2:

    Polędwiczki: nacieramy przyprawą do kurczaka, obsmażamy ze wszystkich stron na odrobinie oleju, aż się zezłocą. Ogórki z dodatkami mieszamy z raitą.

  • Krok 3:

    Pitę lub chlebek naan: nacinamy, aby utworzyć kieszonkę, nakładamy warzywa i porwane na kawałki mięso. Posypujemy dodatkowo kolendrą.

Porady

Zobacz: ogórki faszerowane kaszą jaglaną i tuńczykiem

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Raita to gęsty sos wywodzący się z kuchni indyjskiej, na bazie naturalnego jogurtu, z ziołami i przyprawami, serwowany do dań głównych.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne