Frittata z warzywami

Ocena:

4.47 (175)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Frittata z warzywami to danie pochodzące z kuchni hiszpańskiej. Frittata z ziemniakami to rodzaj pożywnego omletu, który będzie idealnym daniem na obiad i kolację. Zaskakujące jest, że również często podawane są w ramach śniadania. Frittata z piekarnika to także pomysł na szybką, imprezową przekąskę. Pokrojona w kwadraty i nadziana na wykałaczki staje się rodzajem hiszpańskiego tapas. Oto nasz przepis na frittatę. 

Składniki:

  • ziemniaki  300 g

  • groszek zielony  1 szklanka

  • jajka  8 szt.

  • czerwona papryka  1 szt.

  • pomidor  1 szt.

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • natka pietruszki  2 łyżki stołowe

  • oliwa z oliwek  3 łyżki stołowe

  • mleko  100 ml

  • przyprawa curry  1 szczypta

  • papryka w proszku  1 szczypta

  • gałka muszkatołowa  1 szczypta

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • tłuszcze  1 łyżeczka

Frittata z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Frittata z warzywami – przepis:
    Na początek ziemniaki należy obrać, umyć, ugotować. Zajmie to około 20 minut. Następnie należy je odcedzić, ostudzić i pokroić na plasterki. Potem trzeba paprykę oczyścić i pokroić w paski. Pomidor umyć, pokroić w kostkę. Następnie cebulę i czosnek trzeba obrać oraz posiekać.
    ziemniaki-fo.iStock-min
  • Krok 2: Potem oliwę należy rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę. Kolejno trzeba dodać paprykę, smażyć kilka minut. Dodać plastry ziemniaków, czosnek, groszek i natkę, wymieszać oraz przesmażyć. Następnie trzeba przyprawić solą. Składniki na frittatę z warzywami należy przełożyć do natłuszczonej tortownicy. cebula-iStock (1)
  • Krok 3: Mleko i jajka roztrzepać ze szczyptą papryki, curry, gałki muszkatołowej, przyprawić solą i pieprzem. Następnie należy polać warzywa i piec ok. 20 minut w temp. 180°C, aż masa się zetnie i lekko się zrumieni. Frittata z warzywami powinna być podawana z oliwkami. zoltka-jajka-fot.iStock (1)

Porady

Frittata z warzywami z piekarnika może być wykonana na patelni o grubym nieprzywierającym dnie. Najlepsze są patelnie żeliwne, które trzymają ciepło i nadają się do zapiekania potraw. 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ponadto takie danie jak frittata można przygotować z pieczarkami, z kalafiorem, z cukinią lub z porem. Frittata warzywna to świetny sposób na korzystanie z sezonowych warzyw, a także resztek sera czy wędliny zalegających w lodówce. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne