DOMOWA MIELONKA

Ocena:

4.46 (154)

  • 30 min.
  • dla 10 osób
PYSZNA DOMOWA MIELONKA. COŚ ODMIENNEGO, GDY MAMY JUŻ DOŚĆ SKLEPOWYCH WĘDLIN.

Składniki:

  • 5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 główka czosnku
  • sól
  • pieprz
  • woda

Domowa mielonka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso mielimy, czosnek przeciskamy przez praskę, solimy, pieprzymy i wlewamy ok. 1.5 litra zimnej wody. Wodę dodajemy, aby nasza mielonka nie była za sucha i po pasteryzacji utworzyła się galaretka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, układamy do słoików tak, aby nie było przerw,( mięso musi być dobrze ubite w słoiku). Pasteryzujemy ok. 40 minut od zagotowania i ok. 20 minut od zagotowania dnia następnego o tej samej godzinie. Jeżeli chcemy szybko spożyć nasze mielonki to możemy pasteryzację wydłużyć do 50 minut i gotować tylko raz.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne