ciasto_kruche_z_powidlami

Ciasto kruche z powidlami

Ocena:

4.47 (184)

  • 30 min.
Proste i szybkie ciasto kruche.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 margaryna do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • kisiel (dowolny smak), lub budyń
  • marmolada lub powidła, mogą być również osączone owoce z kompotu
  • 2 - 3 łyżki bułki tartej do zagęszczenia powideł

Ciasto kruche z powidlami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Roztopić margarynę. Oddzielić żółtka od białek. Mąkę, proszek do pieczenia,1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, żółtka, śmietanę wymieszać razem. Dodać przestudzoną margarynę i zagnieść ciasto.
  • 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze do pieczenia. Na ciasto wyłożyć powidła zagęszczone bułką tartą. Następnie rozwałkować cieniutko pozostałe 1/3 ciasta i ułożyć na powidłach. Ubić pianę z odłożonych białek, dodać 1/3 szklanki cukru i ubijać nadal. Na koniec dodać kisiel lub budyń. Wyłożyć na ciasto. Piec w piekarniku w 180 C 30 - 40 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne