Czereśnie w syropie

Ocena:

4.52 (185)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Czereśnie w syropie to pyszny i zdrowy sposób na przekąskę. Takie domowe przetwory z powodzeniem zastąpią nam świeże owoce poza sezonem, będąc świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju wypieków i deserów na zimno. Jak przygotować czereśnie do słoików? Zobaczcie nasz przepis krok po kroku i zróbcie zapasy na cały rok!

Składniki:

  • czereśnie  2 kg

  • woda  750 ml

  • cytryna  1 szt.

  • cukier waniliowy  100 g

  • wanilia  1 szt.

Czereśnie w syropie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Czereśnie w syropie: W garnku 3 szklanki wody doprowadzamy do wrzenia z cukrem waniliowym, przeciętą na pół laską wanilii i skórką z cytryny. Zmniejszamy ogień i gotujemy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień i doprowadzamy syrop do wrzenia. Wydrylowane czereśnie mieszamy z sokiem z cytryny i wrzucamy do syropu, przykrywamy pokrywką nieco mniejszą niż średnica garnka, co pozwoli, aby owoce były całkowicie zanurzone w syropie. Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu ok. 8 min. Owoce pozostawiamy do ostygnięcia w syropie, wciąż przykryte, aż ostygną do temperatury pokojowej. Przekładamy do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy. 

    czeresnie-w-syropie

Porady

 

  • Czereśnie w syropie są świetne do naleśników, lodów, galaretki lub po prostu podane z bitą śmietaną. Te owoce świetnie uzupełnią też sałatki, zarówno te owocowe, jak i wytrawne. 
  • Syrop z czereśni można wykorzystać do nasączenia ciast i tortów. Wystarczy wymieszać go z sokiem z cytryny lub odrobiną ulubionego alkoholu, aby stworzyć świetny poncz do biszkoptów. 
  • Czereśnie w syropie do ciasta można dodatkowo wzbogacić odrobiną imbiru lub cynamonu. Dzięki temu będą miały jeszcze mocniejszy aromat i głębszy smak.
  • Aby czereśnie w syropie były jeszcze smaczniejsze, do zalewy można dodać kilka goździków.

Zobacz też prosty przepis na pyszny kompot z czereśni!

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Czereśnie - kcal i wartości odżywcze

Czereśnie to nie tylko przepyszna, ale i bardzo wartościowa letnia przekąska. Te słodkie kuleczki skrywają w sobie bogactwo witaminy A, C, B6 i E, a także wiele cennych minerałów, takich jak jod, potas, fosfor, wapń, żelazo i magnez. Dodatkowo są źródłem błonnika pokarmowego i antyoksydantów. Zapobiegają one nadciśnieniu, regulują trawienie i wykazują działanie przeciwnowotworowe. 

W 100 gramach mają tylko około 63 kalorie, dlatego można cieszyć się ich smakiem bez wyrzutów sumienia, nawet będąc na diecie. Bez obaw mogą się nimi raczyć również cukrzycy, gdyż czereśnie mają niski indeks glikemiczny, wynoszący 22. Aby spożywanie czereśni było dla diabetyków jeszcze bezpieczniejsze, warto połączyć te owoce ze źródłem białka, na przykład jogurtem naturalnym czy śmietaną. 

Z uwagi na wszystkie te dobroczynne właściwości, warto włączyć czereśnie do codziennej diety i pałaszować je przez cały sezon... a poza sezonem korzystać z wersji mrożonej lub pasteryzowanej. Czereśnie w syropie są równie wartościowe co świeże i pomimo obróbki cieplnej, zachowują mnóstwo witamin i minerałów. 

Czereśnie w syropie - do czego je podawać?

Czereśnie w syropie będą doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów na zimno i ciepło. Pysznie smakują we wszelkiego rodzaju wypiekach z ciasta drożdżowego, kruchego czy ucieranego. Warto je również zapiekać w cieście francuskim lub pod kruszonką. Z kolei na zimno, doskonale uzupełnią smak lodów, musu czekoladowego, jak również będą przepiękną dekoracją ciast i tortów

Z kolei syrop z czereśni można wykorzystać do przygotowywania przepysznych napojów. Będzie on doskonałą bazą do kompotu, lemoniady, koktajlu czy mrożonej herbaty. Świetnie sprawdzi się też jako słodki dodatek do drinków.

Innym pysznym pomysłem na wykorzystanie syropu z czereśni mogą być domowe lody wodne. Wystarczy wymieszać syrop z wodą i przelać go do foremek, a następnie uzupełnić je ulubionymi owocami. Tak przygotowane foremki wkładamy do zamrażarki na kilka godzin i domowe lody gotowe!

Czereśnie - przepisy

Czereśnie w syropie to tylko jeden z setek pomysłów na wykorzystanie tych owoców w kuchni. W sieci i książkach kucharskich wciąż mnożą się przepisy z czereśniami, a każdy kolejny jest jeszcze pyszniejszy! Co zrobić z czereśni? Szczególnie polecamy wszelkiego rodzaju ciasta z czereśniami, takie jak placek z czereśniami, krucha tarta czereśniowa lub sernik z czereśniami. Te owoce świetnie komponują się z czekoladą, dlatego warto skusić się również na brownie lub murzynek z czereśniami. Innym smakowitym pomysłem, tym razem nie na deser, a na obiad, są pierogi z czereśniami. To danie robi się łatwo, szybko i tylko z kilku składników, a smak zachwyci każdego!

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne