Salceson domowy

Ocena:

4.4 (193)

  • 5 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Salceson domowy to pozornie skomplikowany wyrób, który przypadnie do gustu każdemu mięsożercy. Jego przyrządzenie zajmuje sporo czasu, ale nie jest pracochłonne i nie wymaga użycia specjalistycznego sprzętu. Tradycyjnie wykorzystuje się głowiznę wieprzową, ale wiele przepisów zastępuje ten składnik łatwiej dostępnymi podrobami. Sprawdźcie, jak zrobić salceson z golonki.

Składniki:

  • golonki  2 kg

  • nóżki wieprzowe  1 kg

  • łopatka  1 kg

  • seler  200 g

  • marchewka  200 g

  • pietruszka  150 g

  • cebula  300 g

  • czosnek  40 g

  • liść laurowy  5 szt.

  • ziele angielskie  10 szt.

  • pieprz  10 g

  • majeranek  10 g

  • sól  40 g

Salceson domowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Warzywa: seler, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w dużą kostkę. Cebulę pozbawioną łupinki opalamy nad płomieniem, tak jak do rosołu. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. 

  • Krok 2:

    Gotowanie: wypłukujemy mięso w zimnej wodzie, a następnie umieszczamy je w dużym garnku z warzywami, liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Wlewamy wodę, tak żeby przykryła wszystkie składniki. Gotujemy przez 3,5 godziny. W międzyczasie zbieramy szumowinę, która utworzy się na powierzchni wywaru.

  • Krok 3:

    Mięso: kiedy będzie już na tyle miękkie, że samo odchodzi od kości, wyjmujemy je z wywaru, kroimy w nieregularną kostkę i przekładamy do dużej miski.  

  • Krok 4:

    Wywar: odcedzamy i redukujemy, tak żeby zostało około litra.  

  • Krok 5:

    Masa na salceson domowy: stopniowo dolewamy wywar do mięsa, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Masa nie powinna być zbyt rzadka, inaczej gotowy wyrób będzie się rozpadać. Dodajemy sól, majeranek i czosnek. Mieszamy wszystkie składniki i próbujemy, czy nie trzeba jej jeszcze doprawić. 

  • Krok 6:

    Parzenie: wywijamy brzegi osłonki, żeby jej nie pobrudzić, i wkładamy do niej mięso. Końcówkę związujemy sznurkiem. W dużym ranku zagotowujemy wodę i zmniejszamy ogień, tak żeby uzyskać temperaturę około 80–90 °C. Wkładamy do niej salceson i parzymy go przez godzinę.  

  • Krok 7:

    Domowy salceson wieprzowy: sparzone mięso wyjmujemy z wody i studzimy, najlepiej w zimnym pomieszczeniu, a następnie wkładamy do lodówki. Kiedy salceson całkowicie stężeje, jest gotowy do spożycia. 

Porady

  • Czosnek możemy zmiażdżyć i wrzucić do wywaru na początku gotowania. Jego smak będzie wtedy mniej wyczuwalny w salcesonie. Zwolennicy intensywnych aromatów powinni go dodać dopiero do gotowej masy, tak jak w naszym przepisie. 
  • Nie wyrzucajmy jarzyn, których użyliśmy do przyrządzenia wywaru. Możemy z nich zrobić na przykład pasztet warzywny lub dodać je do farszu na pierogi z mięsem. 
  • Starajmy się nie używać dużo wody do gotowania mięsa, żeby nie rozcieńczyć za bardzo kolagenu zawartego w kościach i ścięgnach. Jest on potrzebny, żeby salceson domowy uzyskał swoją zwartą formę. Jeśli obawiamy się, że masa nie będzie miała wystarczająco galaretki, możemy dodać do odcedzonego, gorącego wywaru żelatynę w proszku.  
  • To aromatyczne danie mięsne tradycyjnie przyrządza się z głowizny, jest to jednak składnik, który odstrasza wielu domorosłych kucharzy, dlatego my proponujemy salceson z golonki.  
  • Jeśli zależy nam na czasie, możemy naciąć mięso do kości, ugotuje się wtedy nieco szybciej. 
  • Salceson z golonki dobrze znosi bardzo niską temperaturę. Ponieważ przygotowujemy dosyć dużą porcję, warto go zamrozić. W tym celu dzielimy go na porcje i wkładamy do woreczków foliowych. Możemy go przechowywać w zamrażarce prze 3 miesiące.  
  • Jeśli nie mamy specjalnej osłonki lub worka, do którego wkłada się mięso, nie musimy się przejmować, bo istnieje prosta alternatywa – salceson domowy w butelce. Wystarczy, że odetniemy jej zwężoną część i wypełnimy ją wystudzoną masą. Wkładamy ją do lodówki i czekamy, aż całkowicie stężeje, a następnie ostrożnie usuwamy plastik za pomocą nożyczek. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Salceson domowy w słoikach 

Jest wiele sposobów na przechowywanie domowych wyrobów na bazie mięsa. Salceson z golonki możemy po prostu włożyć do szczelnie zamkniętego opakowania i przechowywać przez tydzień w lodówce. Jeśli chcemy cieszyć się nim dłużej, warto go zawekować. Jeśli zrobimy to tak samo jak w przypadku zwykłych przetworów, jednorazowo, słoik z mięsem trzeba trzymać w lodówce. Jeśli jednak chcemy lepiej zabezpieczyć domowy salceson, możemy go poddać pasteryzacji frakcjonowanej (inaczej tyndalizacji). Jest to bezpieczna metoda konserwowania żywności. Wbrew pozorom nie jest wcale taka trudna – kluczem jest powtarzanie jej przez 3 kolejne dni.  

Salceson – przepis o wielu obliczach 

Wygląd, konsystencja i smak salcesonu zależą przede wszystkim od tego, jakiego mięsa użyjemy. Wcale nie musi być to wieprzowina. Poniżej przedstawiamy krótki przegląd różnych rodzajów tego tradycyjnego mięsnego przetworu. 

  • Salceson czarny – swój charakterystyczny kolor zawdzięcza krwi wieprzowej. Chociaż jest to coraz mniej popularny składnik, zwłaszcza w domowej kuchni, warto pamiętać, że jest świetnym źródłem żelaza w diecie.  
  • Salceson domowy z indyka – czyli wędlina na kanapkę w wersji fit. Chudy salceson na udźcach indyka nie obejdzie się bez dodatku żelatyny. Jest dobrym rozwiązaniem, jeśli przeraża nas ilość czasu, jaka musimy poświęcić na przygotowanie jego wieprzowego odpowiednik. 
  • Salceson domowy z ozorków – żeby uzyskać intensywny smak, możemy wzbogacić mięso podrobami, takimi jak ozorki, ogony, policzki lub serce. 

Z czym podawać salceson? 

Domowe salcesony – wieprzowe lub drobiowe – to świetny dodatek do prostej kanapki. Wystarczy posmarować kromkę chleba masłem, przykryć ją plasterkiem salcesonu własnej roboty i wykończyć ogórkiem kiszonym. Sprawdzą się tutaj także inne przetwory, na przykład grzyby w occie, kiszone buraki lub papryka konserwowa. Salceson z golonki świetnie komponuje się z chrzanem lub musztardą. Chociaż może się to wydawać zaskakujące, dobrze smakuje także na ciepło. Możemy go lekko podsmażyć i dodać do makaronu. Nie jest to zresztą pomysł wyłącznie polski – Filipińczycy przygotowują na przykład smażone danie śniadaniowe z ryżu (silog) z konserwą mięsną. Domowy salceson możemy także dodać do sycącej sałatki.

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne