iStock
4.45 (177)
Smalec ze śliwką z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych smaków. Koniecznie spróbujcie go w towarzystwie świeżego chleba i ogórka kiszonego.
słonina 350 g
czerwona cebula 110 g
śliwki węgierki 65 g
tymianek 3 g
rozmaryn 3 g
sól 3 g
pieprz 3 g
Wytapianie tłuszczu: Słoninę pozbawiamy skóry i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do rondla i wytapiamy, uważając by nie spalić skwarek.
Podsmażenie pozostałych składników: Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz pozbawione pestek, pokrojone w kosteczkę węgierki. Smażymy, od czasu do czasu mieszając, przez 3–4 min, aż cebulka się zeszkli, a śliwki ładnie usmażą. Dodajemy listki tymianku i posiekane igiełki rozmarynu, smażymy jeszcze ok. 1 min.
Stygnięcie smalcu: Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i przelewamy do ceramicznego naczynia lub słoika. Pozostawiamy smalec do całkowitego ostygnięcia. Podajemy ze świeżym chlebem.
Porady
- Jeżeli wolicie, aby konsystencja smalcu była zupełnie gładka, po oddzieleniu skóry, słoninę zmielcie przy użyciu maszyny do mielenia mięsa. Dla najlepszych efektów warto powtórzyć ten proces kilkukrotnie.
- Jeśli lubicie, gdy w smalcu wyczuwalne są chrupiące skwarki, pokrójcie mięso na drobną kostkę.
- Bardzo ważne jest, aby podczas przygotowywania smalcu nie dopuścić do jego przypalenia lub wykipienia. Dlatego najlepiej jest zredukować moc palnika do możliwie najmniejszej. Polecamy również przygotować wszystkie potrzebne składniki wcześniej, tak aby mieć je od razu pod ręką. Należy również pamiętać, aby cały czas mieszać zawartość garnka.
- Dla najlepszych efektów, podczas stygnięcia smalcu należy od czasu do czasu przemieszać zawartość naczynia, aby wszystkie składniki rozłożyły się równomiernie – w przeciwnym razie cebula i śliwki opadną na dno.
- Jeśli chcecie, aby wasz smalec miał delikatniejszy smak pod koniec przygotowywania smalcu dodajcie do niego odrobinę mleka.
Do przygotowania smalcu można wykorzystać rozmaite dodatki. Istnieje mnóstwo przepisów na smalec z jabłkiem, dodatkiem żubrówki lub samą cebulką. Fanom wędzarniczych smaków z pewnością przypadnie do gustu smalec z wędzoną śliwką lub dodatkiem okopconego boczku.
Do przechowywania smalcu najlepiej sprawdzą się naczynia ceramiczne lub wykonane z kamionki. Dzięki ich gładkiej powierzchni łatwiej je później wyczyścić. Smalec można również trzymać w uprzednio wysterylizowanych szklanych słoikach. W lodówce zachowa on świeżość przez około 6 miesięcy.
Aby ułatwić sobie proces przygotowywania smalcu polecamy zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria. Do wytapiania słoniny znakomicie sprawdzą się garnki wykonane z żeliwa. Ich grube dno zapobiega przypalaniu się tłuszczu. Zawartość garnka najlepiej jest mieszać drewnianą łyżką, aby zminimalizować ryzyko jego porysowania.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat -30% na cały asortyment, również produkty przecenione. Kupuj na www.gap.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 239 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 167,30 zł
Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.