Smażone grzyby z sosem serowym

Ocena:

4.47 (157)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Smażone grzyby z sosem serowym to propozycja na prosty lunch. Spróbujcie smażonych grzybów z sosem serowym.

Składniki:

  • rozmaryn  1 łyżka stołowa

  • żółtko  1 szt.

  • musztarda  1 łyżka stołowa

  • sok pomarańczowy  5 łyżek stołowych

  • olej słonecznikowy  7 łyżek stołowych

  • ser bursztyn  50 g

  • sól morska  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • mąka  3 łyżki stołowe

  • bułka tarta  100 g

  • jajka  3 szt.

  • grzyby leśne  500 g

  • masło klarowane  500 g

  • olej rzepakowy  200 ml

  • rozmaryn  4 gałązki

Smażone grzyby z sosem serowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Drobno posiekany rozmaryn umieszczamy w pojemniku blendera razem z żółtkiem, musztardą, sokiem z pomarańczy oraz olejem. Miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy starty na drobnych oczkach ser i ponownie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Krok 2: Mąkę i bułkę tartą wsypujemy na dwa oddzielne talerzyki, jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Oczyszczone małe grzyby leśne przecinamy wzdłuż na pół, obtaczamy kolejno w mące, jajkach oraz bułce tartej.
  • Krok 3: W garnku rozgrzewamy masło i olej (lub pominąć masło i rozgrzać od razu 700 ml oleju). Grzyby smażymy porcjami na złoty kolor, odsączamy na ręczniku papierowym. Na koniec smażymy w całości łodygi rozmarynu i także odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Grzyby układamy na półmisku i posypujemy solą morską. Podajemy ze smażonymi łodygami rozmarynu oraz przygotowanym wcześniej sosem serowym.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne