Kanapka warzywna z rabarbarem

Ocena:

4.55 (146)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Rabarbar tylko na słodko? Skądże znowu! Jest świetnym dodatkiem do dań wytrawnych - do mięs, serów lub warzyw - tak jak w tej kanapce.

Składniki:

  • ocet winny  50 ml

  • musztarda  10 g

  • tymianek  4 g

  • brązowy cukier  40 g

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • papryka wędzona  4 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • szalotka  5 szt.

  • sól morska  3 g

  • olej  15 ml

  • pomidor  5 szt.

  • czosnek  5 ząbków

  • papryka chili  0.5 szt.

  • czerwona papryka  1 szt.

  • żółta papryka  1 szt.

  • kromka chleba  8 szt.

  • bakłażan  1 szt.

  • rabarbar  400 g

  • cukinia  1 szt.

Kanapka warzywna z rabarbarem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Purée: rabarbar oczyszczamy z włókien i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię. Wlewamy olej i wrzucamy posiekane szalotki. Gdy się zeszklą, dodajemy 3 zmiażdżone ząbki czosnku i posiekane chili pozbawione pestek. Podsmażamy kolejne 2 min. Kiedy czosnek zacznie pachnieć, dodajemy rabarbar,  4 oczyszczone i rozdrobnione pomidory, ocet, musztardę i brązowy cukier. Gotujemy 15 min na małym ogniu, a następnie studzimy i miksujemy na purée. Przyprawiamy wędzoną papryką, solą morską i pieprzem.

  • Krok 2:

    Warzywa: myjemy i kroimy w plastry o grubości 5–7 mm. Za pomocą pędzelka smarujemy je ze wszystkich stron oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię grillową. Skrapiamy ją olejem i umieszczamy na niej plastry warzyw. Grillujemy je, obracając od czasu do  czasu. Na koniec posypujemy wszystko tymiankiem. Odstawiamy do ostygnięcia. 

  • Krok 3:

    Kanapki: kromki chleba nacieramy czosnkiem, lekko skrapiamy oliwą i podpiekamy. Umieszczamy na nich plastry warzyw, a na wierzchu kładziemy sporą porcję rabarbarowego purée. 

Porady

Wypróbuj więcej przepisów na ciasto z rabarbarem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne