Befsztyk tatarski z polędwicy wołowej

Ocena:

4.53 (199)

  • 30 min.
  • dla 4 osób

Przepis na tatara

Składniki:

  • polędwica wołowa, oczyszczona z błon i tłuszczu 0,5 kg
  • obrana cebula 1 szt.
  • ogórki kiszone 2 szt.
  • kapary drobne 4 łyżeczki
  • marynowane grzyby (np. kurki) 4 łyżeczki
  • żółtka 4 szt.
  • cząstki cytryny 4 szt.
  • musztarda 4 łyżeczki
  • olej 4 łyżki

Befsztyk tatarski z polędwicy wołowej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Polędwicę dokładnie posiekać nożem. Wymieszać z solą, pieprzem i olejem. Cebulę, ogórki i grzyby pokroić w drobną kostkę. Doprawioną polędwicę dekoracyjnie uformować na talerzu, a wokół niej ułożyć pokrojone ogórki, cebulę i grzyby. Dodać drobne kapary, cząstki cytryny i musztardę. Żółtka położyć na befsztyku, w uformowanym wgłębieniu lub obok.
  • Befsztyk tatarski można doprawić sosem sojowym, worcestershire, tabasco, a także koniakiem lub brandy.
  • Propozycja podania:
  • Można serwować z kawiorem, posiekanymi filetami anchois lub z wędzonej ryby, a także z lekko usmażonym z jednej strony jajkiem przepiórczym.
  • Przepis autorstwa szefa kuchni restauracji Folk Gospoda
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne