Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.5 (175)
Krewetki w sezamie z nektarynkami to orzeźwiająca przekąska na letnie dni. Spróbuj krewetek w sezamie z nektarynkami na rodzinnym grillu.
krewetki 12 szt.
cytryna 1 szt.
tabasco 4 krople
pieprz kolorowy 5 g
rozmaryn 15 g
nektarynki 2 szt.
białka 1 szt.
sól 5 g
sezam 50 g
oliwa z oliwek 75 ml
Krewetki: obieramy pozostawiając ogonek. Rozchylamy grzbiet i wyjmujemy czarną żyłkę. Marynujemy przez 30 min w soku z cytryny wymieszanym z łyżką startej skórki cytrynowej, tabasco, rozgniecionym czerwonym pieprzem i rozmarynem.
Nektarynki: z umytych owoców wyjmujemy pestki. Nektarynki kroimy na dość cienkie cząstki.
Smażenie: krewetki osączamy i osuszamy. Obtaczamy je w ubitym widelcem białku z solą, a następnie w sezamie. Wbijamy krewetki na drewniane szpikulce na przemian z cząstkami nektarynek. Smażymy na złoty kolor przez 2–5 min na patelni. Odcedzamy, doprawiamy do smaku i podajemy.
Porady
Zobacz także: szaszłyki z krewetek na placku ziemniaczanym