Krewetki w sezamie z nektarynkami

Ocena:

4.5 (175)

  • 55 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Krewetki w sezamie z nektarynkami to orzeźwiająca przekąska na letnie dni. Spróbuj krewetek w sezamie z nektarynkami na rodzinnym grillu.

Składniki:

  • krewetki  12 szt.

  • cytryna  1 szt.

  • tabasco  4 krople

  • pieprz kolorowy  5 g

  • rozmaryn  15 g

  • nektarynki  2 szt.

  • białka  1 szt.

  • sól  5 g

  • sezam  50 g

  • oliwa z oliwek  75 ml

Krewetki w sezamie z nektarynkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Krewetki: obieramy pozostawiając ogonek. Rozchylamy grzbiet i wyjmujemy czarną żyłkę. Marynujemy przez 30 min w soku z cytryny wymieszanym z łyżką startej skórki cytrynowej, tabasco, rozgniecionym czerwonym pieprzem i rozmarynem.

  • Krok 2:

    Nektarynki: z umytych owoców wyjmujemy pestki. Nektarynki kroimy na dość cienkie cząstki.

  • Krok 3:

    Smażenie: krewetki osączamy i osuszamy. Obtaczamy je w ubitym widelcem białku z solą, a następnie w sezamie. Wbijamy krewetki na drewniane szpikulce na przemian z cząstkami nektarynek. Smażymy na złoty kolor przez 2–5 min na patelni. Odcedzamy, doprawiamy do smaku i podajemy.

Porady

Zobacz także: szaszłyki z krewetek na placku ziemniaczanym
 


 

 

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne