Anna Myśliwiec Rosie Birkett

Aaebleskiver – duńskie racuchy z czerwoną pomarańczą

Ocena:

5 (4)

  • 50 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Aaebleskiver – duńskie racuchy z czerwoną pomarańczą to mięciutkie kulki z ciasta naleśnikowego. Są mocno cytrusowe, podkreślone korzenną nutą kardamonu. Przyjemnie puszyste za sprawą maślanki. Pachnące, jeszcze cieplutkie, posypane obficie cukrem pudrem. Świetnie komponują się z domową konfiturą, podane do filiżanki aromatycznej kawy. Koniecznie spróbujcie aaebleskiver – duńskich racuchów z czerwoną pomarańczą, które skradły serca smakoszy na całym świecie.

Składniki:

  • mąka pszenna  125 g

  • proszek do pieczenia  2 g

  • kardamon  2 g

  • maślanka  200 ml

  • jajka  2 szt.

  • pomarańcze  150 g

  • masło  50 g

  • cukier puder  15 g

  • sól  1 szczypta

Aaebleskiver – duńskie racuchy z czerwoną pomarańczą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pomarańczę (najlepsza będzie odmiana czerwona, sycylijska) myjemy, parzymy, a następnie ścieramy skórkę na drobnych oczkach tarki. Owoc przecinamy na pół i wyciskamy z niego sok.

  • Krok 2:

    W niewielkim rondelku umieszczamy masło, ustawiamy na niskiej mocy palnika i roztapiamy. Gdy będzie płynne, odstawiamy do wystudzenia.

  • Krok 3:

    Do większej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kardamon i szczyptę soli. Delikatnie mieszamy łyżką.

  • Krok 4:

    Do drugiego naczynia wlewamy maślankę, skórkę i sok z czerwonej pomarańczy oraz roztopione masło. Łączymy je za pomocą rózgi lub miksera. Następnie rozbijamy jajka, białka umieszczamy w osobnej misce, a żółtka dodajemy do mokrych składników i miksujemy do połączenia.

  • Krok 5:

    Mokre składniki ostrożnie wlewamy do mąki z przyprawami i proszkiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.

  • Krok 6:

    Białka ubijamy na sztywną pianę (po przechyleniu naczynia nie powinny się poruszyć). Następnie wsypujemy cukier puder i ponownie ubijamy.

  • Krok 7:

    Na końcu do surowego ciasta na pomarańczowe racuchy dodajemy pianę z cukrem (najlepiej w dwóch turach, bardzo delikatnie, żeby zachować jak najwięcej pęcherzyków powietrza).

  • Krok 8:

    Specjalną patelnię do aebleskiver smarujemy odrobiną masła. Jeśli jej nie mamy, możemy użyć zwykłej patelni z nieprzywierającą powłoką (ale wyjdą płaskie) lub patelni do pancake'ów (będą nieco grubsze) i usmażyć klasyczne racuszki. Inną opcją jest też forma do robienia orzeszków.

  • Krok 9:

    Patelnię ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy będzie dobrze rozgrzana, do każdego otworu wlewamy po łyżce ciasta i smażymy przez ok. 1 minutę. Następnie za pomocą szpikulca obracamy racuszki o ok. 45’ (z każdego wgłębienia wystawać będzie ćwierć usmażonej kulki ciasta). Dolewamy jeszcze po łyżce masy i smażymy przez kolejną minutę, po czym ponownie odwracamy kulki. Czynność powtarzamy, aż powstaną okrągłe i rumiane pączuszki.

  • Krok 10:

    Aaebleskiver – duńskie racuchy z czerwoną pomarańczą podajemy jeszcze ciepłe, posypane obficie cukrem pudrem. Dobrym dodatkiem będzie także sos owocowy lub np. konfitura brzoskwiniowa.

    Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/blood-orange-cardamom-pancakes-aebleskiever

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne