Greckie ciasto z pomarańczami

Ocena:

4.51 (201)

  • 2 godz. 20 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Greckie ciasto przygotowane z pokruszonego ciasta filo, zalanego kremem jajeczno-pomarańczowym. Po upieczeniu ciasto filo dodatkowo nasączone syropem pomarańczowym.

Składniki:

  • cukier  400 g

  • woda  350 ml

  • pomarańcze  4 szt.

  • cynamon  5 g

  • ciasto filo  500 g

  • jogurt grecki  200 ml

  • oliwa z oliwek  180 ml

  • cukier puder  100 g

  • proszek do pieczenia  5 g

Greckie ciasto z pomarańczami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na syrop: w małym rondlu cukier mieszamy z wodą, dodajemy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, cynamon i dokładamy wyciśnięte połówki owocu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na dużym ogniu przez 8 min. Zdejmujemy z ognia.

  • Krok 2:

    Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Naczynie o wymiarach 20 x 30 cm smarujemy oliwą. Każdy lekko podsuszony arkusz ciasta filo kruszymy w dłoniach wprost do naczynia. Pozostawiamy do wyschnięcia.

  • Krok 3:

    Jedną pomarańczę przecinamy na pół. Jedną z połówek tniemy w bardzo cienkie półksiężyce, aby później udekorować ciasto. Z pozostałych pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok i wlewamy razem ze skórką do miski, dodajemy jajka, jogurt grecki, resztę oliwy, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy za pomocą ubijaczki lub miksera elektrycznego przez kilka minut, aż mieszanina stanie się pienista.

  • Krok 4:

    Zalewamy nią porwane ciasto filo w formie. Delikatnie mieszamy bezpośrednio w formie, aby równomiernie rozprowadzić mieszaninę. Wierzch ciasta dekorujemy cienkimi półplastrami pomarańczy. Pieczemy przez 45 min, aż górna warstwa będzie złotawa.

  • Krok 5:

    Po wyjęciu z piekarnika, natychmiast wylewamy schłodzony syrop na gorący placek. Odstawiamy na co najmniej 1 godz., aż ciasto filo będzie dobrze nasączone syropem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

To greckie ciasto z pomarańczami jest pyszne i, chociaż zawiera ciasto filo, jest bardzo łatwe do przygotowania. Tutaj ciasto filo jest rozdrabniane na strzępy i można pozwolić mu wyschnąć, ciasto będzie równie dobre! Syrop z pomarańczą i cynamonem nadaje temu ciastu nieporównywalną miękkość i aromat.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne