Zupa na zakwasie

Ocena:

4.61 (175)

  • 20 min.
  • dla 4 osób

Smakowita zupa pachnąca grzybami.

Składniki:

  • 1/2 kg prawdziwków
  • 1,5 szklanki zakwasu na żur
  • 1,5 l bulionu
  • cebula
  • listek laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1/2 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Zupa na zakwasie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Grzyby oczyścić
  • umyć. Odciąć trzonki
  • kapelusze pokroić w grube paski. Wrzucić na wrzątek
  • gotować 10 minut. Odcedzić
  • przelać gorącą wodą.
  • Boczek pokroić w drobną kostkę
  • podsmażyć z cebulą. Ziemniaki obrać
  • opłukać
  • pokroić w kostkę.
  • Bulion zagotować z zielem angielskim
  • pieprzem i listkiem laurowym. Dodać ziemniaki z grzybami
  • gotować do miękkości około 15 minut.
  • Wlać do bulionu zakwas
  • starannie wymieszać
  • doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia.
  • Dodać podsmażony boczek oraz cebulę
  • doprawić solą i pieprzem
  • dobrze wymieszać.
  • Różne warianty
  • Zupę można zabielić śmietaną i doprawić majerankiem – jak klasyczny żurek. Płynny
  • zakwas z powodzeniem zastąpi barszcz biały lub żurek z torebki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne