Dania o różnym poziomie trudności
3 kolekcji przepisów
871 przepisów

Za każdym razem kiedy wchodzimy do kuchni i zamierzamy coś przygotować, obliczamy, ile mniej więcej czasu może nam to zająć i jaki będzie poziom trudności. Najczęściej decydujemy się na przepisy o średnim poziomie trudności. I takich też najwięcej znajdziecie w naszym serwisie - to zarówno słodkie i wytrawne wypieki, jak i dania mięsne, np. gulasze czy dania wegetariańskie takie jak zupy.
Dania łatwe to przede wszystkim takie nie wymagające obróbki termicznej - proste koktajle, kanapki, sałatki. Zrobicie je szybko, małym nakładem sił. Z kolei dania określane jako trudne to zwykle potrawy przygotowywane na specjalne okazje. Wymagają nieco kulinarnej wprawy, często dużej ilości składników czy cierpliwości w przygotowywaniu.
Przepisy o różnym poziomie trudności

Rolada szpinakowa z łososiem to pyszna przystawka, doskonałe danie na świąteczny stół, przyjęcie urodzinowe lub rodzinne spotkanie. Na pewno zrobi wrażenie na gościach. Rolada szpinakowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie licząc "leżakowania" w lodówce, jej przygotowanie zajmuje zaledwie pół godziny. Rolada szpinakowa z naszym przepisem na pewno się uda!
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Pieczeń z indyka faszerowana nadzieniem z boczku i suszonych pomidorów to prawdziwie odświętne danie. Podana ze świeżymi liśćmi rukoli i brzoskwiniową glazurą świetnie sprawdzi się jako główne danie na wielkanocnym stole. Pieczona pierś z indyka to także danie niskokaloryczne. Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu na filet z indyka pieczony w piekarniku.
Pieczeń z indyka

Przystawka – tatar z łososia – zachwyci nie jednego miłośnika owoców morza. To danie ma lekką, delikatną konsystencję, a jednocześnie wyrazisty smak. Danie, przygotowane ze świeżych składników, jest pyszne samo w sobie. Nie potrzeba wielu dodatków, aby otrzymać wykwintny tatar z łososia. Przepis jest szybki i prosty. Z pewnością zachwyci wszystkich gości na spotkaniu.
Tatar z łososia

Przepis na żurek to idealne danie na Wielkanoc. Warto jednak sięgać po tę sycącą zupę zacznie częściej! Żurek z kiełbasą jest uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Świetnie rozgrzewa i ma bardzo charakterystyczny smak – w wersji dla najmłodszym można zmniejszyć ilość dodawanych do niego przypraw. Żurek jest potrawą staropolską. Idealnie sprawdzi się na uroczystych, rodzinnych obiadach.
Żurek z kiełbasą

Domowa kostka rosołowa to naturalna baza smakowa, ułatwiająca przygotowanie szybkiej zupy. Naturalne kostki rosołowe zawierają wyłącznie warzywa lub warzywa z mięsem. Domowa kostka rosołowa zyskuje smak dzięki suszonym przyprawom i świeżym ziołom. Taka kostka rosołowa nada smak sosom, farszom, a nawet mielonemu mięsu.
Domowa kostka rosołowa

Roladki wieprzowe z boczku kojarzą się z okresem letnim i grillowaniem, ale ich pysznym smakiem możemy się cieszyć cały rok. Szukasz pomysłów na szybkie przekąski z rusztu? Wypróbuj roladki wieprzowe z grilla! Chrupiące, pełne smaku małe zawijańce ze schabu świetnie sprawdzą się na grilla ze znajomymi. Sprawdź nasz pewny przepis na roladki w dwóch wersjach - ze schabu i boczku!
Roladki wieprzowe

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który ma nam zapewnić energię do pracy i nauki. Dlatego warto zacząć dzień od zdrowego i pożywnego dania, pełnego dobrych składników.
Roślinne śniadanie na dzień dobry - Roślinna owsianka z vegangurtem

Naleśniki to bardzo uniwersalne danie. Można je przyrządzić na mnóstwo sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Naleśniki z brokułami to świetny sposób na wytrawne naleśniki na obiad. Naleśniki z brokułami można także pokroić na mniejsze roladki i podać jako pyszną przekąskę na imprezie. Oto sprawdzony przepis na naleśniki z brokułami.
Naleśniki z brokułami

Tiramisu bez pieczenia to wariacja na temat znanego włoskiego deseru na bazie mascarpone. W oryginalnym przepisie biszkopty nasącza się kawą i likierem migdałowym. Przepis można przygotować w szklanej misie, która atrakcyjnie wyeksponuje warstwy torciku. Lekki torcik à la tiramisu to pomysł na łatwy deser bez pieczenia. Tiramisu bez pieczenia przygotują nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia w kuchni.
Tiramisu bez pieczenia - lekki torcik à la tiramisu

Prosty makaron, który dzięki użyciu tymianku nabiera wyjątkowego, aromatycznego smaku.
Makaron z bakłażanem i tymiankiem

Wytrawna tarta z wysokiej jakości serem i łososiem posypana świeżym koprem idealnie sprawdzi się na każdą okazję.
Tarta z żółtym serem i łososiem

Sernik to niewątpliwie jeden z najpopularniejszych deserów. Każdy go lubi, dlatego też powstało tak wiele różnych wersji tego ciasta. Sernik z masłem orzechowym jest wyjątkowo pyszny – kakaowy spód, słodka masa serowa i lekko słona polewa z masła orzechowego tworzą niezwykłe połączenie. A to wszystko w wersji „fit”, więc można go spokojnie zjeść bez obawy o dietę. Przepis na sernik z masłem orzechowym pochodzi z książki „Słodko-zdrowe” sióstr Bukowskich.
Sernik z masłem orzechowym

Omlet to danie, które zwykle jemy na śniadanie bądź kolację na ciepło. Jednak gdy nie mamy dużo czasu na gotowanie, dobrym pomysłem będzie także omlet na obiad. Możemy go przyrządzić na różne sposoby - np z warzywami, pieczarkami czy mięsem. Mamy dla was sprawdzony przepis na omlet z pomidorami i mozzarellą. Zdrowy omlet na obiad przygotujecie w zaledwie 20 minut!
Omlet z pomidorami i mozzarellą

Crêpes Suzette to klasyczne danie kuchni francuskiej. Ten elegancki deser podany ze słodkim, cytrusowym sosem zachwyci każdego miłośnika naleśników. Naleśniki crêpes suzette zaraz przed podaniem flambiruje się w likierze, co nie tylko nadaje im dodatkowego aromatu, ale też wygląda bardzo efektownie. Oto sprawdzony przepis na crêpes suzette.
Crêpes Suzette - czyli naleśniki Zuzanny

Marka Dobrowolscy od ponad dwóch dekad przywodzi na myśl wyśmienity smak, który łączy przy stołach pokolenia zarówno na co dzień, jak i od święta.
Wielkanocny barszcz z białą kiełbasą z chrzanem

Brioszki to doskonałe pieczywo. Mocno pachnące, maślane, tylko lekko słodkie. Francuskie brioszki wspaniale pasują na śniadanie do serków czy konfitur, ale sprawdzą się także na podwieczorek. Te z naszego przepisu wychodzą puchate i delikatne, po prostu pyszne. Sprawdźcie sami, jak zrobić przepis na brioszki paryskie - prosto ze stolicy Francji!