Ziemniaczane pierogi z powidłami

Ocena:

4.56 (187)

  • 50 min.
  • dla 4 osób

Przygotowanie: 50 minut Porcja: 470 kcal

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • 30 dag powideł śliwkowych
  • ew. łyżka rumu
  • masło i tarta bułka
  • cynamon
  • sól

Ziemniaczane pierogi z powidłami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonym wrzątku (20 minut). Osączyć, gorące zmielić, ostudzić. Purée zagnieść z mąką, masłem, żółtkiem i szczyptą soli na gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 1/2 cm, szklanką wyciąć krążki.
  • Powidła wymieszać ze szczyptą cynamonu i rumem. Na każdym krążku ciasta kłaść po łyżeczce musu, złożyć, dokładnie zlepić.
  • Pierożki gotować partiami ok. 8 minut w osolonym wrzątku, wyjąć łyżką cedzakową.
  • Podawać polane masłem z tartą bułką.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Fanki i fani tradycyjnych pierogów na słodko powinni spróbować jeszcze makowików wileńskich oraz smażonych pierogów z wiśniami. Jeśli lubisz oryginalne i delikatne smaki, to polecamy także pyszne pierogi na maślance

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne