kruche_rozki_z_powidlami

Kruche rożki z powidłami

Ocena:

4.54 (194)

  • 1 godz. 30 min.
Leniwe popołudnie na tarasie, aromatyczna kawa i te pyszne rogaliki... mmm... :)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • kostka masła lub margaryny
  • szklanka gęstej śmietany
  • 4 dkg drożdży
  • 3 żółtka
  • szczypta imbiru
  • białko do smarowania ciasta
  • dżem lub marmolada
  • cukier puder do posypania

Kruche rożki z powidłami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę wsypać do miski, wkruszyć drożdże, dodać roztopiony, ale nie gorący tłuszcz, śmietanę, imbir i żółtka. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Uformować kulę i włożyć do lodówki na ok 2 godziny. Wyjąć, z porcji ciasta rozwałkować koło na ok 5 mm grubości i średnicy 25 cm. Placek podzielić na 6 trójkątów, każdy posmarować białkiem i ułożyć po łyżce dżemu z szerszej strony. Zwijać rogaliki, wierzch posmarować białkiem. Piec w temperaturze 180C na złoty kolor. Po wyjęciu jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne