bbcgoodfood.com
0 (0)
Jajka zapiekane połączone z fasolą i pomidorami to fantastyczny pomysł na ciepły i pożywny posiłek. Potrzebnych jest zaledwie 5 składników i wszystkie są łatwo dostępne w każdym sklepie. Brakuje Ci pomysłu na śniadanie? Spróbuj jajek zapiekanych z naszego przepisu. Podawaj z grzankami z pełnoziarnistego chleba. Smakują świetnie!
pomidory w puszce 400 g
fasola 400 g
szpinak 200 g
jajka 4 szt.
szynka 50 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
czerstwy chleb 100 g
Duszenie warzyw: pomidory i fasolę przekładamy na patelnię. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez około 10 minut do zgęstnięcia. Dodajemy świeże liście szpinaku i gotujemy przez 5 minut, mieszając co jakiś czas.
Zapiekanie jajek: rozgrzewamy piekarnik do średniej temperatury. Robimy 4 wgłębienia w sosie i do każdego z nich wbijamy jedno jajko. Szynkę rwiemy na drobne kawałki i dodajemy do naczynia, a następnie całość grillujemy przez 4–5 minut do momentu, aż białka będą ścięte a żółtka puszyste. Jajka zapiekane podajemy z chlebem żytnim lub dowolnym chlebem pełnoziarnistym.
Porady
- Idealny do przepisu na jajka zapiekane będzie miks 4 gatunków fasoli: hiszpańskiej, czerwonej Kidney, Canelli i ciecierzycy. Jeśli jednak nie mamy takich składników, użyjmy dowolnej kombinacji.
- Zamiast pieczenia można przyrządzić jajka grillowane lub na wolnym ogniu przygotować danie na palniku. Ważne jest, żeby były wystawione na działanie wysokiej temperatury od góry.
- Jeśli dysponujemy patelnią, w której można piec, możemy zrezygnować z przekładania składników do naczynia żaroodpornego. W ten sposób jajka zapiekane staną się daniem jednogarnkowym.
- Pieczone jajka przygotujemy, wykorzystując pomidory z puszki, w sezonie letnim jednak warto sięgnąć po świeże.
- Wybierając szpinak, postawmy na świeże liście często pakowane jako "szpinak baby".
- Jajko w piekarniku to dobry pomysł na zmniejszenie ilości kalorii, ponieważ pomijamy smażenie,
Jajka są jednym z najbardziej popularnych składników spożywczych i czasem w kuchni trudno je zastąpić innym składnikiem. Mają bardzo uniwersalne zastosowanie, podkreślają smak wielu potraw i stanowią ważny element diety ze względy na zawartość witaminy A, B12, żelaza i luteiny, która chroni wzrok. Bardzo często spotykamy je na polskich stołach, zazwyczaj w postaci smażonej lub gotowanej.
Jajka zapiekane to nowość, która zyskuje popularność ze względu na to, iż można podawać je w pięknych formach. Fantastycznie prezentują się zapieczone w awokado, pomidorach, ziemniakach, a nawet w bułce.
Jajka zapiekane w kokilkach to pole do popisu dla osób odpowiedzialnych za śniadania w domu, ale też świetna okazja do wykorzystania tego, co mamy w lodówce. Przedstawiamy pomysły na jajka w kokilkach:
Bardzo ciekawą propozycją na podanie jajek, jest zapieczenie ich jak muffiny. Smakują wyśmienicie i prezentują się bardzo efektownie. Jajka w formie muffinów przyrządzić możemy na wiele sposobów, na przykład z szynką, tworząc mięsną miseczkę. W środku układamy pokrojone suszone pomidory, a na wierzch wbijamy jajko i posypujemy solą oraz pieprzem. Pieczemy przez około 15 minut, a następnie podajemy z zieleniną, np. rzeżuchą.
Zachęcamy do zapoznania się z naszymi przepisami na jajka po szkocku oraz łososiowe gniazda.