frittata_z_kurczakiem_i_szpinakiem

Frittata z kurczakiem i szpinakiem

Ocena:

4.48 (161)

  • 2 godz. 10 min.
  • dla 6 osób
Zestawienie miesno-warzywne, pod jajeczna pierzynka.

Składniki:

  • - 3-4 jaja,
  • - 2 lyzki jogurtu naturalnego,
  • - 2 zabki czosnku,
  • - pol sredniej cebuli,
  • - pol duzej papryki,
  • - podwojna, mniejsza piers z kurczaka,
  • - 250g swiezego szpinaku,
  • - 2-3 lyzki oliwy lub oleju,
  • - sól, pieprz, przyprawa kebab-gyros, vegeta, papryka, kilka kropel sosu sojowego(niekoniecznie).

Frittata z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Szpinak umyc, odkroic ogonki i drobno pokroic. Jaja dobrze rozklocic i wymieszac z jogurtem. Piersi umyc, odkroic zylki i tluszcz, pokroic na bardzo male kawaleczki, posypac solidnie przyprawa kebab-gyros, wymieszac i odstawic do lodowki na godzine. Cebule, papryke i czosnek obrac i umyc. Czosnek pokroic na male kosteczki lub przecisnac przez praske. Cebule i papryke kroimy w drobna kosteczke. Na patelni rozgrzewamy 2 lyzki tluszczu i wrzucamy piersi, cebule i papryke, przyprawiamy pieprzem i sosem sojowym, smazymy, czesto mieszajac, gdy juz skladniki bede miekkie, dodajemy czosnek, chwile smazymy i doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy lyzke tluszczu, wrzucamy czosnek, po chwili dodajemy szpinak, ktory posypujemy vegeta (delikatnie), mieszamy i odparowujemy szpinak z nadmiaru wody. Nie ma potrzeby natluszczania formy. Do formy wkladamy podsmazone piersi z kurczaka z warzywami, nastepnie ukladamy na tym szpinak i polewamy jajami z jogurtem ( w zaleznosci od tego, jak doprawilismy kurczaka i szpinak, mozna dodac do jajek troche soli, pieprzu, papryki). Wierzch mozna udekorowac, np papryka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez ok 30-35 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne