Jajecznica libańska (inspirowana tabbouleh)

Ocena:

4.47 (164)

  • 20 min.
  • dla 2 osób

Znacie sałatkę tabbouleh (tabule)? Składa się z ogromnej ilości ziół, warzyw i kaszy (kuskus lub bulgur). Tym razem inspiruje do przyrządzenia jajecznicy.

Składniki:

  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • mała czerwona cebula
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • papryczka chili
  • garstka czarnych oliwek
  • mały pęczek natki pietruszki
  • kilka listków mięty
  • szklanka kaszy bulgur lub kuskus (już przygotowanej wg przepisu producenta)
  • 4 jajka
  • kilka pomidorków koktajlowych

Jajecznica libańska (inspirowana tabbouleh) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek oliwy, wciskamy przez praskę czosnek, smażymy aż mocno zapachnie.
  • Dokładamy posiekaną czerwoną cebulę i posiekane dymki bez szczypioru, szklimy, następnie dodajemy oczyszczoną z pestek, posiekaną chili, dalej pokrojone oliwki, podduszamy.
  • Siekamy szczypior z dymek, natkę i miętę, odkładamy.
  • Na patelnię wsypujemy bulgur lub kuskus, mieszamy.
  • Wbijamy jajka, smażymy na sporym ogniu – powinny dobrze się ściąć, „na sucho”.
  • Całość mieszamy z zieleniną. Na wierzch dajemy pokrojone w kostkę pomidorki.

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne