Znacie sałatkę tabbouleh (tabule)? Składa się z ogromnej ilości ziół, warzyw i kaszy (kuskus lub bulgur). Tym razem inspiruje do przyrządzenia jajecznicy.
Składniki:
oliwa
2 ząbki czosnku
mała czerwona cebula
2 dymki ze szczypiorem
papryczka chili
garstka czarnych oliwek
mały pęczek natki pietruszki
kilka listków mięty
szklanka kaszy bulgur lub kuskus (już przygotowanej wg przepisu producenta)
4 jajka
kilka pomidorków koktajlowych
Jajecznica libańska (inspirowana tabbouleh) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek oliwy, wciskamy przez praskę czosnek, smażymy aż mocno zapachnie.
Dokładamy posiekaną czerwoną cebulę i posiekane dymki bez szczypioru, szklimy, następnie dodajemy oczyszczoną z pestek, posiekaną chili, dalej pokrojone oliwki, podduszamy.
Siekamy szczypior z dymek, natkę i miętę, odkładamy.
Na patelnię wsypujemy bulgur lub kuskus, mieszamy.
Wbijamy jajka, smażymy na sporym ogniu – powinny dobrze się ściąć, „na sucho”.
Całość mieszamy z zieleniną. Na wierzch dajemy pokrojone w kostkę pomidorki.