Frittata z chlebem, czerwoną cebulą i szałwią

Ocena:

4.55 (154)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Frittata z chlebem, czerwoną cebulą i szałwią to proste w wykonaniu danie. Poradzą z nim sobie nawet debiutanci. Frittata z chlebem, czerwoną cebulą i szałwią to znakomita propozycja na śniadanie lub lekki lunch. 

Składniki:

  • czerstwy chleb  200 g

  • oliwa z oliwek  4 łyżki stołowe

  • rodzynki  1 łyżka stołowa

  • czerwona cebula  1 szt.

  • orzechy piniowe  1 łyżka stołowa

  • białka  2 szklanki

  • mleko  80 ml

  • sery  170 g

  • sól morska  1 szczypta

  • szałwia  5 liści

Frittata z chlebem, czerwoną cebulą i szałwią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Czerstwe pieczywo, bez skórki, pokrojone na małe kawałki polewamy 2 łyżkami oliwy, mieszamy, rozkładamy na blasze i pieczemy przez 12 min. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 min, osączamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy pokrojoną w cienkie pióra czerwoną cebulę przez 5 min.
  • Krok 2: Dodajemy rodzynki, uprażone na suchej patelni, grubo posiekane orzeszki oraz pieczywo i chwilę podsmażamy. Ubite białka łączymy z mlekiem oraz startym półtwardym, dojrzewającym serem, doprawiamy solą i wlewamy na patelnię. Smażymy przez 3 min, następnie patelnię wstawiamy do piekarnika, układamy na wierzchu listki szałwii i pieczemy przez 15 min.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne