Kiełbasa z grilla

Ocena:

4.52 (199)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kiełbasa z grilla, pysznie skwiercząca i chrupiąca to hit każdego spotkania przy ruszcie. Kluczem do sukcesu jest dobrej jakości mięso, a także odpowiednie przyprawienie. Najlepiej smakuje ponacinana na wierzchu, z kromką świeżego chleba, musztardą i ketchupem. Można ją przygotować w klasycznej wersji lub pobawić się dodatkami, które wprowadzą nowe smaki, ale równie pyszne. Poniżej znajdziecie niezawodny przepis na grillowaną kiełbasę.

Składniki:

  • kiełbasa wiejska  4 szt.

Kiełbasa z grilla - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kiełbasa: rozdzielamy pętka, następnie każdy kawałek nacinamy w poprzek, niezbyt głęboko, żeby nie przeciąć całkowicie. Możemy zrobić też krzyżowe nacięcia, taka kiełbasa przypiecze się jeszcze bardziej.

  • Krok 2:

    Grill: rozpalamy go i doprowadzamy do odpowiedniej temperatury.

  • Krok 3:

    Grillowanie: kawałki kiełbasy układamy na ruszcie. Grillujemy z obu stron, aż zaczną skwierczeć i przypiekać się.

  • Krok 4:

    Podanie: gorącą kiełbasę z grilla układamy na talerzach. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

  • Kiełbasę z grilla można podpiekać z dodatkiem cebuli pokrojonej w piórka, wtedy warto ułożyć ją na folii aluminiowej lub na specjalnej tacce do zapiekania.
  • Ciekawą opcją i bardzo delikatną w smaku jest biała kiełbasa z grilla.
  • W mniej klasycznym wydaniu możemy zrobić również szaszłyki z kiełbasy na grilla, przełożone kawałkami warzyw. W ten sposób stworzymy pełne, sycące danie.
  • Oprócz klasycznej musztardy i ketchupu, do kiełbasy z grilla można podać sos curry lub czosnkowy, na bazie majonezu lub jogurtu, barbecue, aioli.
  • Z kolei chleb można zastąpić bułką, bagietką czosnkową, grzankami, bruschettą, pitą, zgrillowaną bułką do buregrów, chlebkiem naan, domową tortillą.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kiełbasa z grilla – czym ją przyprawić

Kiełbasę możemy grillować bez dodatku przypraw. Dobre jakościowo mięso samo w sobie ma już wyrazisty smak. Jeśli jednak chcemy nieco podkręcić smak warto dodać do niej ulubione przyprawy:

  • słodka lub ostra papryka w proszku,
  • majeranek,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • czosnek granulowany,
  • gotowa mieszanka przypraw do grilla.

Dobrym pomysłem jest też ponacinanie kiełbasy z grilla i włożenie w nią plasterków świeżego czosnku. Jeśli chcemy przyprawić kiełbasę na grilla, najlepiej natrzeć ją przyprawami kilka godzin przed pieczeniem. Dzięki temu mięso odpowiednio nimi nasiąknie i będzie naprawdę pyszne.

Z czym podawać kiełbasę z grilla?

Grillowaną kiełbasę najczęściej podaje się w towarzystwie świeżego chleba, z musztardą i ketchupem. To klasyczna wersja, ale z powodzeniem można spróbować też innych dodatków.

  • Do kiełbasy pasuje również sałatka ziemniaczana do grilla.
  • W zdrowszej wersji, razem z kiełbasą z grilla, warto przyrządzić szaszłyki warzywne. Można skomponować je według własnego uznania, np. z ziemniaków, papryki, cebuli, cukinii.
  • Odpowiednie będą też wszelkie lekkie sałatki, z miksu sałat i sezonowych warzyw, doprawione sosem, np. winegretem lub jogurtowym.
  • Frytki, klasyczne lub z innych warzyw, np. z batatów, marchewki, selera.
  • Opiekane ziemniaki, podane w plastrach lub w ćwiartkach. Można je przygotować oddzielnie na patelni lub w piekarniku lub razem z kiełbasą na grillu.

Kiełbasa z grilla – jaką wybrać?

Jaka kiełbasa najlepiej nadaje się na grilla? Ważne, by nasze mięso nie było za chude ani za tłuste. Idealnym wyborem będzie kiełbasa wieprzowa. Możemy również sięgnąć po białą kiełbasę z grilla. Warto jednak chwile ją podgotować przed wrzuceniem na ruszt (chyba, że kupimy parzoną). 

Kiełbasę na grilla najlepiej kupować w sprawdzonych sklepach mięsnych. Z pewnością będzie to mięso o wiele lepszej jakości niż to kupione w hipermarkecie, które często jest hermetycznie pakowane z dodatkiem konserwantów. Dobra jakościowo kiełbasa z grilla sprawi, że nasze danie będzie jeszcze lepsze, a przy tym zdrowsze.

Ile kalorii ma kiełbasa z grilla?

W 100 g kiełbasy z grilla znajduje się około 251 kalorii. Jest to dość tłusta potrawa. Pamiętajmy jednak, że balans w diecie jest bardzo istotny. Nie zaszkodzi nam zatem, gdy sięgniemy po raz na jakiś czas.

Żeby zminimalizować liczbę kalorii, warto serwować kiełbasę z grilla z warzywami z rusztu lub surówkami, zamiast chleba. Doskonale sprawdzą się tu warzywa takie jak cukinia, papryka lub bakłażan.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne