Kalafior z grilla

Ocena:

5 (3)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kalafior z grilla jest miękki w środku, dobrze zarumieniony i chrupiący na zewnątrz. Obficie przyprawiony ziołami i skropiony sokiem z cytryny, dlatego smakuje wręcz obłędnie. To danie, które nigdy się nie nudzi, ponieważ możemy modyfikować dodatki, za każdym razem przygotowując inną wersję. Na słodko, z miodem i tahini? A może z zieloną salsą? Musicie wypróbować przepis na kalafiora z grilla – pokochają go nie tylko miłośnicy wege, ale i mięsożercy.

Składniki:

  • kalafior  800 g

  • cytryna  1 szt.

  • oliwa z oliwek  45 ml

  • natka pietruszki  30 g

  • papryka w proszku  5 g

  • czosnek  10 g

  • sól  2 szczypty

  • pieprz  2 szczypty

  • syrop klonowy  15 ml

Kalafior z grilla - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przed przygotowaniem kalafiora warto rozpalić grilla wcześniej, ponieważ przyrządzenie go jest ekspresowe i warto, by ruszt był już rozgrzany.

  • Krok 2:

    Kalafiora obieramy z liści, dokładnie myjemy i osuszamy. Odcinamy głąb (wystarczy tyle, żeby dało się postawić go stabilnie na desce lub blacie).

  • Krok 3:

    Dużym nożem o szerokim i długim ostrzu tniemy kalafiora na plastry o szerokości ok. 2-3 cm (część zewnętrznych różyczek, nie przylegających bezpośrednio do rdzenia, może odpaść – te kawałki również warto zgrillować lub wykorzystać do przygotowania np. ryżu z kalafiora). Całe płaty wykładamy na duży talerz lub tackę.

  • Krok 4:

    Natkę pietruszki (świetnie zastąpi ją też kolendra, która ma nieco bardziej intensywny aromat) płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i siekamy na drobno.

  • Krok 5:

    Czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę (możemy go też drobno pokroić, rozgniatając wcześniej ząbki tępą stroną noża; dzięki temu wydobędziemy więcej aromatu).

  • Krok 6:

    Cytrynę – sprawdzi się też limonka – myjemy, kroimy na pół i wyciskamy z niej sok (możemy zrobić to ręcznie lub za pomocą wyciskarki). Owoc warto wcześniej przez chwilę rolować na desce kuchennej, dociskając go delikatnie do powierzchni, dzięki czemu wytłoczymy więcej płynu.

  • Krok 7:

    Połowę soku przelewamy do średniej wielkości miseczki i dolewamy 45 ml oliwy z oliwek (możemy ją zastąpić olejem rzepakowym) i mieszamy do połączenia.

  • Krok 8:

    Do oliwy z cytryną dajemy rozdrobniony czosnek, sproszkowaną paprykę (najlepsza będzie słodka, jeśli jednak lubimy pikantne smaki, wybierzmy ostrą), szczyptę soli i pieprzu. Dobrze sprawdzi się też odrobina kurkumy, która sprawi, że grillowany kalafior będzie miał lekko korzenny aromat. Mieszamy, aż wszystko dobrze się ze sobą połączy.

  • Krok 9:

    Za pomocą pędzelka cukierniczego, z każdej strony obficie nacieramy kalafiora sosem z oliwy i przypraw. Tak przygotowane plastry układamy na rozpalonym ruszcie (warto użyć aluminiowej tacki, żeby tłuszcz nie kapał na żar). Grillujemy przez 15-20 minut, co jakiś czas przewracając warzywo na drugą stronę. Możemy tę potrawę przyrządzić również na patelni grillowej – wyjdzie równie pyszna.

  • Krok 10:

    Przygotowujemy sos: resztę soku z cytryny lub limonki wlewamy do miseczki. Dodajemy 15 ml syropu klonowego (możemy zastąpić go łyżką płynnego miodu), posiekaną natkę pietruszki oraz szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie łączymy za pomocą rózgi kuchennej i odstawiamy na bok.

  • Krok 11:

    Gdy plastry będą już miękkie i zarumienione, zdejmujemy je z rusztu i wykładamy na talerze.

  • Krok 12:

    Kalafior z grilla najlepiej smakuje jeszcze ciepły, polany sosem cytrynowym i posypany dodatkową porcją natki pietruszki. Świetnie sprawdzi się też sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego i majonezu.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne