Mini Pavlova

Ocena:

4.36 (196)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Beza Pavlova to dla wielu fanów cukiernictwa prawdziwa królowa wypieków. Niektórzy boją się z nią zmierzyć, inni pierwsze próby mają za sobą. Jednak szczególnie dla początkujących świetnym rozwiązaniem jest mini Pavlova, czyli mniejsza wersja tradycyjnej bezy. Znakomicie smakuje w towarzystwie sezonowych owoców. Na przykład mini bezy z truskawkami to deser, który zachwyca estetycznym wyglądem i uświetni rodzinne uroczystości. Sprawdźcie, prosty przepis na wykorzystanie białek. 

Składniki:

  • białka  210 g

  • cukier  350 g

  • sok z cytryny  15 ml

  • mąka ziemniaczana  5 g

  • sól  1 szczypta

  • śmietana 36%  200 ml

  • mascarpone  250 g

  • cukier puder  10 g

  • truskawki  20 g

  • jagody  20 g

  • czerwona porzeczka  20 g

Mini pavlova - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Beza - przygotowanie:

    Białka w temperaturze pokojowej należy ubić na sztywną pianę, aż zaczną powstawać charakterystyczne szlaczki. Następnie trzeba dodawać stopniowo cukier za pomocą łyżki. W trakcie ubijając białka na najwyższych obrotach. Najlepiej cukier dodawać w kilkuminutowych odstępach, aż rozpuści się poprzednia porcja.

    Beza białka
  • Krok 2:

    Gdy cukier całkowicie się rozpuści należy zebrać masę ze ścianek naczynia. Ostatecznie beza ma być sztywna i lśniąca. Na koniec trzeba dolać sok z cytryny i dosypać mąkę ziemniaczaną. Całość powinno się wymieszać tylko do połączenia się składników.

    Sok z cytryny
  • Krok 3:

    Beza - formowanie:

    Następnie na papierze do pieczenia należy odrysować okręgi o wybranej średnicy. Potem papier trzeba odwrócić żeby uniknąć śladów ołówka na bezie podczas pieczenia. Następnie masę należy rozsmarować na papierze, a boki podciągnąć do góry, aby utworzyć charakterystyczny kształt. W środku powinno się zostawić niewielkie wgłębienie przeznaczone na krem i owoce.

    Beza - formowanie
  • Krok 4:

    Mini Pavlova - pieczenie: 

    Gotowe mini bezy powinno się suszyć około 2 godzinach w 85-90 stopniach z funkcją termoobiegu, lub 100°C z funkcją góra-dół. Po upieczeniu powinno się delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika. Ciasto powinno być pozostawione do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę 36 % wraz z mascarpone i cukrem pudrem należy umieścić do misy i ubić na sztywno. Gotowy krem trzeba rozsmarować w przygotowanych wcześniej wgłębieniach i udekorować sezonowymi owocami. Mini beza Pavlova jest gotowa do podania. 

    iStock-mini-pavlova-

Porady

  • Małe bezy Pavlova to elegancki deser, który zachwyca swoim wyglądem. Przygotowując je w domu, warto pamiętać o kilku zasadach. Zebraliśmy je w artykule "Jak zrobić bezy? Niezawodne sposoby na udany wypiek".
  • Mini beza może być formowana za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego wyposażonego w odpowiednią końcówkę nazywaną tylką. Dzięki temu można w szybki sposób uzyskać jednakowy wzór. 
  • Szukacie pomysłu na wykorzystanie żółtek po bezie? Proponujemy zrobić pyszne spaghetti carbonara. Prosty przepis rodem z Włoch! 

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Mini Pavlova

Mini Pavlova to deser idealny o każdej porze roku. Można podawać ją z sezonowymi owocami i różnymi rodzajami kremów, a niektórzy uwielbiają jeść solo. Mini beza Pavlova swoją nazwę wzięła od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Deser ten w tradycyjnej, dużej formie miał być po raz pierwszy przygotowany właśnie dla niej w latach 20 XX wieku w Australii, podczas jej pobytu w hotelu Esplanade. Druga teoria mówi, że to w Nowej Zelandii po raz pierwszy wykonano bezę, ale też dla Anny Pawłowej. 

Niezależnie od tego jaka jest prawdziwa historia, mini bezy z owocami i śmietankowym kremem są pysznym i świetnie wyglądającym deserem. Na dodatek do przygotowania bezy nie potrzeba wielu składników - podstawa to białka jaj, cukier, odrobina mąki ziemniaczanej, soku z cytryny i soli. 

Dodatki do mini bezy Pavlova

Mini Pavlova może być serwowana na wiele sposobów. Choć przepis na bazę jest ten sam, to z dodatkami można dowolnie eksperymentować, przyrządzając różne kremy, dodając barwniki czy ulubione owoce i dekoracje. Najpopularniejszym kremem wykorzystywanym do bezy jest ten z serka mascarpone i "kremówki". Najlepiej układać go na bezach chwilę przed podaniem, gdyż jeśli będzie na nich za długo to mogą namięknąć. 

Jeżeli chodzi o owoce to mamy dowolność. Mini bezy z truskawkami, malinami, granatem czy kiwi wyglądają i smakują obłędnie. Najlepiej łączyć ze sobą różne owoce, by móc uzyskać kolorowe kompozycje. Ci, którzy naprawdę lubią eksperymentować mogą dodać do masy na bezę barwnik spożywczy. Dzięki niemu uzyskasz różową, niebieską czy zieloną bezę, która w połączeniu z kremem i dodatkami będzie robić jeszcze większe wrażenie. Mini Pavlova to zdecydowanie deser, który każdy powinien przyrządzić - zachwyca smakiem i wyglądem.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne