PIECZEŃ Z SARNY W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

Ocena:

4.4 (154)

  • 45 min.
  • dla 6 osób
SUPER PIECZEŃ NA SPECJALNE OKAZJE

Składniki:

  • 50 dkg mięsa z udźca sarny lub jelenia, renifera, pokrojone w cienkie plastry
  • 2 łyżki masła
  • 2 obrane i pokrojone cebule
  • 1 łyżka dobrej musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 szklanki mocnego bulionu mięsnego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki śmietany
  • 6 plastrów żółtego sera pokrojonego w kostkę
  • 20 dkg grzybów pokrojonych w plastry
  • 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka żurawin lub porzeczek

Pieczeń z sarny w sosie śmietanowo-serowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W dużym rondlu rozgrzać masło, obrumienić na nim mięso. Gdy mięso się zarumieni dodajemy cebulę i grzyby, dusimy razem 5 minut mieszając, dodajemy sos sojowy, bulion mięsny, żurawiny i musztardę. Dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Śmietanę mieszamy z mąką i serem i dodajemy do rondla, a gdy zacznie lekko wrzeć przyprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy mieszając. Podajemy z brukselką i ziemniakami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne