Włoska rolada z czekoladą - Tronchetto di natale

Ocena:

4.51 (182)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Włoskie słodkości to propozycje, które sprawdzają się na różne okazje. Jeden z pomysłów to włoska rolada z czekoladą, czyli Tronchetto di natale. Jej przygotowanie jest czasochłonne, ale z podpowiedziami szefowej Cristiny Catese rolada z czekoladą, która wygląda niczym pień drzewa wygląda i smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • żółtko  5 szt.

  • białka  5 szt.

  • cukier  120 g

  • miód  20 g

  • wanilia  1 szt.

  • sól  1 szczypta

  • mąka  110 g

  • śmietana 36%  300 g

  • czekolada deserowa  500 g

  • bita śmietana  6 łyżek stołowych

  • rozmaryn  3 gałązki

  • porzeczki  100 g

Włoska rolada z czekoladą - tronchetto di natale - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Żółtka ubijamy przynajmniej 10 min z 9 dag cukru, miodem, nasionkami wanilii i solą, aż powstanie lekkie i pieniste ciasto. Białka ubijamy niezbyt mocno z resztą cukru i łączymy z masą żółtkową, dosypując po trochu mąkę. Kiedy ciasto będzie gładkie, rozsmarowujemy je na grubość 1 cm na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C na 6–7 min. Wierzch biszkoptu powinien nieco się zezłocić.

  • Krok 2:

    Po upieczeniu natychmiast przenosimy biszkopt razem z papierem na blat roboczy, posypujemy kryształkami cukru, aby się nie kleił, następnie owijamy go folią spożywczą, nawet z boków, żeby nie obsechł, i pozostawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 3:

    Robimy krem: podgrzewamy śmietankę niemal do wrzenia, wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści. Naczynie przenosimy do miski z lodem i ubijamy krem mikserem przez 10–15 min, aż wyraźnie się zagęści.

  • Krok 4:

    Kiedy biszkopt ostygnie do temp. pokojowej, odwijamy go z folii, smarujemy połową kremu czekoladowego, zostawiając po 2 cm wolnego wokół brzegów. Zwijamy roladę i smarujemy dokładnie resztą kremu. Gdy zastygnie, dodatkowo smarujemy stopioną czekoladą. Gdy ta też lekko zastygnie, żłobimy widelcem, aby wyglądała jak pień drzewa. Kroimy w plasterki, podajemy z bitą śmietaną i dekoracjami z rozmarynu i czerwonych porzeczek.

Porady

Do przygotowania przepisu wykorzystujemy:

  • do ciasta jajka w rozmiarze M
  • do ciasta mąkę typ 00
  • do ciasta nasionka z laski wanilii
  • do kremu czekoladowego śmietankę 36%
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

W trakcie pieczenia biszkoptu pod żadnym pozorem nie uchylajmy drzwiczek piekarnika – cała para musi pozostać w środku, aby ciasto się nie przesuszyło, a włoska rolada czekoladowa wyszła idealnie.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne