fot. Marcin Klaban
4.51 (182)
Włoskie słodkości to propozycje, które sprawdzają się na różne okazje. Jeden z pomysłów to włoska rolada z czekoladą, czyli Tronchetto di natale. Jej przygotowanie jest czasochłonne, ale z podpowiedziami szefowej Cristiny Catese rolada z czekoladą, która wygląda niczym pień drzewa wygląda i smakuje wyśmienicie.
żółtko 5 szt.
białka 5 szt.
cukier 120 g
miód 20 g
wanilia 1 szt.
sól 1 szczypta
mąka 110 g
śmietana 36% 300 g
czekolada deserowa 500 g
bita śmietana 6 łyżek stołowych
rozmaryn 3 gałązki
porzeczki 100 g
Żółtka ubijamy przynajmniej 10 min z 9 dag cukru, miodem, nasionkami wanilii i solą, aż powstanie lekkie i pieniste ciasto. Białka ubijamy niezbyt mocno z resztą cukru i łączymy z masą żółtkową, dosypując po trochu mąkę. Kiedy ciasto będzie gładkie, rozsmarowujemy je na grubość 1 cm na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C na 6–7 min. Wierzch biszkoptu powinien nieco się zezłocić.
Po upieczeniu natychmiast przenosimy biszkopt razem z papierem na blat roboczy, posypujemy kryształkami cukru, aby się nie kleił, następnie owijamy go folią spożywczą, nawet z boków, żeby nie obsechł, i pozostawiamy do ostygnięcia.
Robimy krem: podgrzewamy śmietankę niemal do wrzenia, wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści. Naczynie przenosimy do miski z lodem i ubijamy krem mikserem przez 10–15 min, aż wyraźnie się zagęści.
Kiedy biszkopt ostygnie do temp. pokojowej, odwijamy go z folii, smarujemy połową kremu czekoladowego, zostawiając po 2 cm wolnego wokół brzegów. Zwijamy roladę i smarujemy dokładnie resztą kremu. Gdy zastygnie, dodatkowo smarujemy stopioną czekoladą. Gdy ta też lekko zastygnie, żłobimy widelcem, aby wyglądała jak pień drzewa. Kroimy w plasterki, podajemy z bitą śmietaną i dekoracjami z rozmarynu i czerwonych porzeczek.
Porady
Do przygotowania przepisu wykorzystujemy:
- do ciasta jajka w rozmiarze M
- do ciasta mąkę typ 00
- do ciasta nasionka z laski wanilii
- do kremu czekoladowego śmietankę 36%
W trakcie pieczenia biszkoptu pod żadnym pozorem nie uchylajmy drzwiczek piekarnika – cała para musi pozostać w środku, aby ciasto się nie przesuszyło, a włoska rolada czekoladowa wyszła idealnie.