REKLAMA

Dania z pomelo

2 przepisy

pomelo

Pomelo wygląda jak cytrusowy król. To owocowy olbrzym i mocarz: może ważyć nawet 2 kg, zaś zawartością witaminy C bije na głowę wszystkie inne cytrusy. Możemy dodawać go do sałatek, przygotowywać na jego bazie koktajle czy pyszne desery. Pomelo nada się do wielu różnych dań. Co kryje pod dość grubą skórą? Jakimi właściwościami może się pochwalić? I najważniejsze – jak go obierać, żeby dostać się do soczystego miąższu? Sprawdźcie poniżej!

Przepisy z pomelo

Co to jest pomelo?

Pomelo to owoc z rodziny cytrusów. Jest większy od grejpfruta i wielkością bardziej przypomina melona. Najpopularniejsze pomelo, dostępne w większości supermarketów ma żółtą skórkę i jasny, biały, soczysty miąższ. Możemy jednak spotkać się także z pomelo o zielonej skórce i takim samym kolorze miąższu lub pomelo z różową skórką i czerwonym miąższem. Najbardziej bogate w cenne składniki jest jednak pomelo najjaśniejsze.

Skąd pochodzi pomelo? W południowo-wschodniej Azji owoc pomelo jest uprawiany od starożytności. Pierwotnie uprawiany był w Malezji i Indonezji, ale aktualnie większość owoców pomelo sprowadzana jest z Chin. W Polsce pomelo pojawiło się stosunkowo niedawno, stąd w powszechnej świadomości uważa się je za jakąś krzyżówkę grejpfruta, tymczasem to grejpfruty powstały z krzyżówki chińskiej pomarańczy i pomelo. Pomelo – jak rośnie? Pomelo podobnie jak na przykład cytryny, rośnie na drzewach. To wysokie drzewa, które wydają owoce nawet cztery razy na rok.

Ma ono delikatniejszy, łagodniejszy i bardziej orzeźwiający od grejpfrutów miąższ – im jaśniejszy, tym wartościowszy odżywczo. Miąższ pomelo ma słodko-kwaśny smak, ale jest dużo mniej kwaśny niż na przykład miąższ grejpfruta.

Pomelo – właściwości i wartości odżywcze

Pomelo jak wszystkie cytrusy jest owocem niezwykle zdrowym, pełnym cennych składników odżywczych. Owoc pomelo zawiera aż 61 mg/100 g witaminy C, co oznacza, że pełne dzienne zapotrzebowanie pokryje zaledwie 1/5 owocu przeciętnej wielkości. Jest po prostu stworzone jako broń na typowe zimowe infekcje.

W pomelo znajdziemy też potas, dzięki któremu wyrównuje się ciśnienie krwi i rytm serca. W duecie z witaminą C, która – prócz wzmacniania odporności – wzmacnia także ściany naczyń krwionośnych i uszczelnia je, stanowi naprawdę skuteczny „środek”; powinien on na stałe wejść do jadłospisu osób zmagających się z nadciśnieniem – zwłaszcza zimą, gdy brak dobrych świeżych pomidorów (także potężnego źródła potasu). Jeśli komuś nie przeszkadza gorzki smak, niech zjada również białe błonki i część albedo – zawierają duże ilości antyutleniaczy, zapobiegających rozwojowi komórek nowotworowych. Te same antyutleniacze korzystnie wpływają na naszą urodę, opóźniając starzenie się skóry. Zaś niski indeks glikemiczny czyni pomelo owocem wskazanym dla cukrzyków. Pomelo – kalorie. Ile kalorii ma pomelo? W 100 g owocu jest niecałe 40 kcal.

Pomelo – na co jeszcze pomaga?

Pomelo świetnie niweluje oznaki kaca. To informacja, która przyda się niejednemu z nas w karnawale: złe samopoczucie po nadużyciu alkoholu (ból głowy, mdłości, zgaga i wzdęcia) dość szybko ustępują po długim i dokładnym przeżuciu miąższu pomelo.

Ten duży owoc jest też wsparciem dla figury. Miąższ pomelo nie zawiera nawet grama tłuszczu, 100 g to zaledwie ok. 70 kcal, prócz tego jest zasobny w sycący błonnik, dodatkowo robiący gruntowne porządki w zatkanych i zakwaszonych jelitach. Już 1/2 owocu dziennie odtruwa i pomaga schudnąć!

Pomelo – jak kupować?

Kupując pomelo, warto dokładnie obejrzeć owoc przed włożeniem go do koszyka. Sprawdźmy, czy skórka nie jest uszkodzona, czy nie widać oznak początków gnicia lub pleśni. Dobry owoc pomelo powinien mieć sprężystą, jednolitą i błyszczącą skórkę.

Pomelo warto też powąchać – przy nasadzie powinno pachnieć przyjemnie cytrusowo, co jest jednym ze znaków, że owoc jest dojrzały. Wybierajmy pomelo, które jest stosunkowo ciężkie. Oznacza to bowiem, że ma w sobie wyjątkowo dużo soku, a tym samym jest najsmaczniejsze. Owoc powinien być więc ciężki, ale o jak najmniejszej średnicy – mniejsze egzemplarze mają bowiem trochę cieńszą skórkę i łatwiej będzie nam je obrać.

Jak przechowywać pomelo? Pomelo przechowujemy tak jak inne cytrusy, w chłodnym i zacienionym miejscu. Nie musimy wkładać go do lodówki, chyba że chcemy dłużej je przechować. W lodówce owoc pomelo wytrzyma nawet kilka miesięcy.

Jak obrać pomelo?

Pomelo jest dużym owocem. Potrafi ważyć nawet 3 kg, ale w sklepach znajdziemy zwykle takie o wadze do 2 kg. Nie bójmy się jednak kupować większych egzemplarzy – musimy pamiętać, że sama skóra owocu ma średnio około 5 cm grubości, więc po obraniu nasz owoc wcale nie będzie aż tak duży). Dzięki tej skórze (praktycznie uniemożliwiającej utratę wody) miąższ jest tak fantastycznie soczysty i pełen tak ważnych dla nas minerałów i pierwiastków.

Pomelo ma skórę jak słoń. Aby ją zdjąć, owoc trzeba w paru miejscach głęboko naciąć wzdłuż. Najlepiej naciąć go na krzyż, a potem każdą część jeszcze na pół lub na cztery, w zależności od wielkości owocu – uważamy przy tym, żeby nie zagłębiać noża za bardzo i nie przeciąć miąższu. Po zrobieniu nacięć, podważamy paski skóry końcówką noża i ściągamy, zaczynając od bardziej spiczastej strony. Po ściągnięciu skóry, pomelo dzielimy na zgrabne cząstki, tak samo jak pomarańcze i grejpfruty. Jeśli przyrządzamy sałatkę, możemy obrać cząstki z białej skórki, tak by został nam sam  środek. Usuwamy także pestki.

Pomelo – jak jeść ten egzotyczny owoc?

Pomelo ma wiele różnych zastosować w kuchni. Najprostszym sposobem na owoc pomelo jest zjedzenie go na surowo, bez żadnych dodatków. Możemy także wycisnąć z niego sok. W tym celu można użyć wyciskarki do owoców, jeśli taką posiadamy, ale świetnie sprawdzi się także zwykła ręczna wyciskarka. Sok z pomelo jest pyszny, zdrowy i orzeźwiający. Cząstki pomelo i sok można dodawać do wody – powstała w ten sposób lemoniada będzie wyjątkowo smaczna, a cytrusowy aromat będzie dużo ciekawszy niż przy zwykłej cytrynie. Co więcej, lemoniady nie będziemy musieli dosładzać, ponieważ samo pomelo jest już dość słodkie.

Z pomelo możemy też przyrządzić wspaniałe przetwory. Owoc pomelo nadaje się na przykład na konfitury i dżemy – warto wymieszać go w tych przetworach z innymi cytrusami: pomarańczami, grejpfrutami czy cytrynami.

Pomelo dobrze także pasuje do takich dań jak sałatki. Często wystarczy jedynie kilka cząstek tego owocu, nieco sałaty i ziół oraz odpowiedni dressing i szybki lunch czy kolacja gotowe. Smacznie i zdrowo! Pomelo jak wszystkie cytrusy świetnie komponuje się również z daniami mięsnymi, głównie z dodatkiem drobiu.

Z pomelo można także zetrzeć wierzchnią warstwę skórki – pysznie aromatyzuje ciasta! Skórka kandyzowana z pomelo może z powodzeniem zastąpić skórkę cytrynową czy pomarańczową. Pomelo sprawdza się jako dodatek do wielu ciast – tart, tortów czy biszkoptów. Na bazie pomelo można też przyrządzać desery. Pyszny będzie krem cytrusowy z pomelo czy panna cotta z sosem z innych cytrusów i pomelo. Pomelo w kuchni jest naprawdę uniwersalne – warto korzystać z jego cennych właściwości i często jeść.