Ewa Niepytalska

Carne asada – grillowana wołowina

Ocena:

5 (1)

  • 45 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Carne asada to grillowana wołowina w meksykańskim stylu. Najczęściej wykorzystuje się łatę wołową, która nabiera aromatu dzięki marynacie z oliwy i soku z limonki doprawionej kminem rzymskim i wędzoną papryką. Stek można podać w towarzystwie tortilli, awokado, ryżu lub fasoli. Chociaż jego przygotowanie zajmuje sporo czasu, nie jest pracochłonne, a efekt jest powalający. Jeśli szukacie inspiracji na grilla w gronie przyjaciół, carne asada to propozycja dla Was.

Składniki:

  • steki  400 g

  • limonka  1 szt.

  • pomarańcze  0.5 szt.

  • oliwa z oliwek  25 ml

  • ocet jabłkowy  20 ml

  • brązowy cukier  15 g

  • sos sojowy  15 ml

  • kumin (kmin rzymski)  3 g

  • papryka wędzona  3 g

  • czosnek  10 g

  • kolendra  1 pęczek

  • sól  6 g

Carne asada – grillowana wołowina - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: czosnek przeciskamy przez praskę. Wyciskamy sok z limonki i połowy pomarańczy. Przelewamy go przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Kolendrę opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy na ściereczce lub za pomocą wirówki do sałaty, po czym siekamy. 

  • Krok 2:

    Marynata: w miseczce umieszczamy płynne składniki: oliwę, ocet jabłkowy, sos sojowy i sok z limonki. Dodajemy brązowy cukier i czosnek. Wsypujemy przyprawy, czyli kmin rzymski i wędzoną paprykę. Na koniec łączymy ze świeżą kolendrą.

  • Krok 3:

    Steki: umieszczamy w dużym naczyniu. Nacieramy je solą. Rozprowadzamy na nich marynatę. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin lub na noc (czas nieujęty w klasyfikacji dania). 

  • Krok 4:

    Carne asada: wyjmujemy steki wołowe po meksykańsku z lodówki i czekamy, aż osiągną temperaturę otoczenia. Rozgrzewamy grill węglowy lub elektryczny. Przypiekamy mięso przez około 7 minut z każdej strony. W trakcie obróbki termicznej możemy je nasmarować pozostałością marynaty. Zdejmujemy je z grilla i odkładamy na 10 minut, żeby odpoczęło. Możemy podać z podpieczoną cebulką dymką. 

Porady

  • Polecamy użycie łatwy wołowej (występuje także pod nazwami bavette lub skirt steak), ale możemy również grillować polędwicę wołową lub rostbef. Jeśli wybraliśmy łatę wołową, pamiętajmy, żeby po przyrządzeniu kroić ją w poprzek włókien. 
  • Steki wołowe po meksykańsku najlepiej przygotować na grillu węglowym, dzięki temu będą miały niepowtarzalny aromat, ale możemy też użyć grilla elektrycznego lub prążkowanej patelni. W ostateczności da się je także zrobić w piekarniku. 
  • Do marynaty warto dodać puree z papai. Enzymy zawarte w tym owocu przyczyniają się do rozkładu kolagenu w mięsie, dzięki czemu stek z grilla stanie się miękki i delikatny.  
  • Grillowana wołowina w meksykańskim stylu zazwyczaj podawana jest z dodatkami takimi jak: tortilla kukurydziana, ryż, fasola i awokado.  
  • Jeśli mamy taką możliwość, zamiast zwykłej wędzonej papryki użyjmy przyprawy z chipotle. Uzyskuje się ją z uwędzonego i ususzonego chili jalapeño. Nadaje stekom wyjątkowy aromat, bezbłędnie kojarzący się z meksykańską kuchnią.  
  • Do grillowanego mięsa warto podać pikantny sos, taki jak salsa roja. Powstaje na bazie pomidorów, papryczki jalapeño lub serrano, czosnku, cebuli, limonki i kolendry. Alternatywą jest jej zielona wersja (salsa verde), ale potrzebujemy do tego tomatillo, które trudno dostać w Polsce. Jeśli bardzo nam zależy, możemy wykorzystać tomatillo w puszce, które da się kupić w sklepach z produktami kuchni świata.  
  • Popularnym daniem jest tacos carne asada, czyli grillowana wołowina na świeżej tortilli kukurydzianej z różnymi dodatkami, na przykład cebulką, serem i awokado. To świetne rozwiązanie, jeśli chcemy zrobić sycącą przekąskę zamiast podawać samodzielny stek. 
  • Carne asada fries, czyli frytki z meksykańską grillowaną wołowiną, to przysmak, który znajdziemy w południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych, głównie w San Diego. Serwuje się je z kwaśną śmietaną, guacamole i serem cotija. Jeśli mamy ochotę na sycący posiłek w stylu tex-mex, możemy je przyrządzić w domu. Meksykański ser możemy zamienić na parmezan.   
  • Jeśli nie czujecie się pewnie, przyrządzając wołowinę na grillu lub patelni, sprawdźcie nasze porady, jak zrobić stek idealny. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne