Polska, Naleśniki
Kolekcja Polska, Naleśniki zawiera 19 przepisów
wyszukiwanie zaawansowane
Przepisy w kolekcji Polska, Naleśniki
Czas przygotowania:
25 min.

Moskole, czyli placki ziemniaczane po góralsku.
Moskole, czyli placki po góralsku
Poziom trudności:
Łatwy
Czas przygotowania:
90 min.

Smaczne naleśniki z serem, które można zaserwować zarówno na obiad, jak i deser. Naleśniki z serem są super szybkie do przygotowania, powinien poradzić sobie z nimi nawet początkujący kucharz. Warto zrobić ich więcej i podać na różne sposoby - z polewą czekoladową, bitą śmietaną lub sosem owocowym.
Naleśniki z serem
Czas przygotowania:
35 min.

Wyrazisty, słony ser halloumi podkreśla delikatny smak tych placków z cukinii i nadaje im przyjemną konsystencję. Podajemy z wiosenną sałatką z rzodkiewek.
Placki z cukinii z serem halloumi
Czas przygotowania:
70 min.

Szybsza alternatywa dla tradycyjnych naleśników z pieczarkami, bo placków jest mniej i smaży się szybciej. Smakuje wybornie!!
Tort naleśnikowy pieczarkowy
Czas przygotowania:
50 min.

Zapiekanka ziemniaczana z kilku prostych składników - wystarczą kartofle, masło i smalec gęsi lub kaczy. Nie będzie zbyt lekko, ale jak smacznie!
Tarta z płatków kartoflanych
Czas przygotowania:
45 min.

Warto urozmaicić dobrze znany przepis na placki ziemniaczane - dodaj bób i podaj z pysznym jajkiem sadzonym.
Placki ziemniaczane podawane z rukolą i jajkiem sadzonym
Czas przygotowania:
45 min.

Babcine naleśniki z waniliowym twarogiem
Babcine naleśniki z waniliowym twarogiem
Czas przygotowania:
20 min.

Mieszanka wiosennych warzyw połączona w formie lekkich i smacznych placuszków.
Cukiniowe placuszki
Czas przygotowania:
30 min.

... czyli poznańskie placki ziemniaczane
Plendze
Czas przygotowania:
45 min.

To potrawa prosta, sycąca i szybka w wykonaniu.
Kopytka mamusi
Czas przygotowania:
60 min.

Rzeczą prosta, smaczną i żadko spotykana jako osobne danie lub dodatek np do gulaszu.
Placki z ciasta na kluski śląskie
Czas przygotowania:
60 min.

Wygladają podobnie jak racuchy, ale smakuja zupełnie inaczej. Przepis z kuchni małopolskiej.
Małdrzyki czyli placuszki z twarogu
Czas przygotowania:
30 min.

Prababcie piekły dawniej na kuchni kaflowej takie placki,a ja smażę je na patelni i są równie pyszne
PROZIOKI
Czas przygotowania:
20 min.

Placki z gotowanych ziemniaków rodem z góralskiej kuchni
Moskole
Czas przygotowania:
120 min.

Dobry na obiad lub kolacje,gdy spodziewamy sie gosci.